Публикации

Черен бъз – поверия и научни факти за Имуностимулант №1

черен бъз

черен бъзЧерният бъз (Sambucus nigra) е храстовидно или дървовидно растение, което достига височина обикновено до 6 м. Отличителен белег на вида са тъмно лилавите, почти черни малки плодчета през лятото, а през пролетта нежните му бели цветове.

Зад черния бъз се крие богата история, изпълнена с разнообразни поверия. В предишна статия ви споменахме, че растението е било едно от най-свещените за келтите. В някои култури и религии обаче, черният бъз се е сдобил с лоша слава.

В християнската религия например, черният бъз е символ на скръбта и смъртта, вероятно поради вярването, че кръстът, на който е бил разпнат Исус е бил направен именно от черен бъз, както и фактът, че Юда Икариот се е обесил на черен бъз.

В по-старите религии, например в скандинавската култура, растението било много почитано. Никога не бивало да се изгаря черен бъз, тъй като се смятало, че това ще донесе неприятности или самият дявол ще бъде призован. На запад пък смятали, че растението е символ на вещерството и всяка вещица можела да се превръща в черен бъз.

На английски черният бъз е наричан “eldertree”, което вероятно идва от англосаксонската дума “aeld”, което значи огън. Някои автори смятат, че това наименование идва от употребата на кухите стъбла на черния бъз за палене на огън.

Заедно с всичко това, черният бъз бил високо ценен и заради лечебните си свойства и поради това се е използвал и като храна и като лекарство. От плодовете, когато са напълно узрели, се приготвят сладка, сиропи и напитки. Цветовете също се използват за приготвянето на традиционни тонизиращи напитки на Балканите, особено в България. В Унгария пък приготвят бренди от черен бъз, като за 1 литър са необходими 50 кг зрели плодове.

В етномедицината черният бъз е бил популярно лекарство при бронхит, кашлици и други заболявания на горните дихателни пътища. Също така помагал при изгаряния, рани, хемороиди, ухапвания от насекоми, при проблеми с бъбреците и стомашно-чревния тракт.

Черният бъз се характеризира с разнообразни биологично-активни съединения, чиито състав зависи от много фактори като степен на зрялост на плодовете и условията на околната среда. С изследванията върху химичния състав на растението, днес е известно, че благоприятното му действие се дължи на богатото и разнообразно съдържание на антиоксидантни съединения.

В черния бъз преобладават полифеноли, фенолни киселини, проантоцианидини и антоцианини, на които се дължи и наситения тъмен цвят на плодовете. Растението е богато още и на кверцетин, кемферол и изорамнетин. Установено е, че цветовете съдържат десет пъти повече флавоноли от плодовете и листата.

черен бъз

Най-голяма слава черният бъз си е спечелил със способността много ефективно да лекува грип, настинки и вирусни инфекции. Днес тази негова употреба е оправдана, с изясняването на начина на действие на екстракти от растението.

Установено е, че екстракт от цветовете на черен бъз е много ефективен срещу вируса на грип тип А (H1N1), като полифенолите, съдържащи се в екстракта, се свързват директно с вируса и по този начин предотвратяват навлизането му в клетката.

Също така е установено, че екстракт от цветовете проявява по-силна антибактериална активност от тази на плодовете.

Черният бъз, както и продукти от него са високо ценени заради действието им върху имунната система. Установено е, че екстракти от растението регулират защитните механизми на имунната система, както при здрави, така и при боледуващи индивиди.

Антиоксидантните съединения, съдържащи се в черния бъз оказват благоприятен ефект при различни заболявания. Установено е например, че полифенолите намаляват акумулирането на мазнини и по този начин намаляват риска от затлъстяване, един от факторите за поява на диабет. Оказват още благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, като заздравяват стените на кръвоносните съдове, намаляват оксидативния стрес и подпомагат сърдечната дейност.

По принцип черният бъз се счита за безопасно растение за човешкото здраве. Въпреки това трябва да се вземе в предвид, че цялото растение съдържа циоаногенни гликозиди и консумирането на големи количества незрели плодове може да доведе до гадене, повръщане и диария! Затова преди консумация, плодовете на черния бъз трябва да преминат термична обработка или да се консумират изсушени.

Подобни публикации