Публикации

Черен кимион – „семената на благословията“

черен кимион

черен кимионЧерният кимион (Nigella sativa) от край време се е използвал за лечебни цели, както и в кулинарията на повечето народи от Близкия Изток. Родината на растението е Азия и е традиционно средство за лечение в Аюрведа, а според някои ислямски текстове семената на черния кимион се считат за най-висша форма на лечение и че могат да лекуват всичко освен смъртта.

В етномедицината черният кимион се е използвал за различни състояния засягащи дихателните пътища, храносмилателния тракт, бъбреците и черния дроб, сърдечно-съдовата и имунната система. В продължение на векове семената на черния кимион са се прилагали при астма, бронхит, ревматизъм и други възпалителни заболявания.

Именно поради многобройните си приложения, в арабския свят черният кимион си е получил прозвището „семената на благословията“. Тинктура от семената се е прилагала при лошо храносмилане, загуба на апетит, диария и някои кожни възпаления и екземи. Външно, маслото се използва като антисептик и локален анестезик.

Поради богатата си и вековна история на употреба, днес черният кимион е интензивно проучван. Установено е, че биологично-активните свойства на семената се дължат на съдържанието на тимохинони и тимохидрохинони, които са и преобладаващите компоненти. Освен тези съединения семената са богати и на въглехидрати, протеини, мазнини и различни минерали като мед, цинк, фосфор и желязо, както и ненаситени мастни киселини, от които преобладават линоловата и олеиновата киселина.

Действително е установено, че семената на черния кимион проявяват антибактериален, противовъзпалителен и имуномодулиращ ефект. Освен това имат антидиабетично, гастропротективно и хепатопротективно действие.

черен кимион

Причината маслото от черен кимион да е толкова ефективно при различни заболявания и състояния е съдържанието на биологично-активните вещества тимохинони и тимохидрохинони, както и на много други вещества, които осигуряват цялостна защита на организма.

Установено е, че освен добър антибактериален ефект, маслото от черен кимион проявява и добро противогъбично действие. Също така, от клинично проучване, е установено, че черният кимион действително повлиява благоприятно състоянието на диабет и различни възпалителни процеси.

Ненаситените мастни киселини, които се съдържат в маслото от черен кимион спомагат за намаляване и регулиране нивата на холестерол, с което се намалява и вредното му влияние върху сърдечно-съдовата система.

Маслото от черен кимион е и подходящо средство за пречистване на черния дроб и за поддържане на нормалната му функция.

Антибактериалните, противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на маслото от черен кимион са предпоставка за поддържане на добро състояние на имунната система, което е от значение за предпазване от различни заболявания.

Черният кимион оказва и благоприятен ефект върху кожата, очите и косата, тъй като подпомага метаболизма на меланин и усвояването на витамин А и витамин Е.

По принцип маслото от черен кимион се счита за безопасен продукт. Въпреки това, при големи дози, може да предизвика странични явления и алергични реакции, ако се прилага външно.

Подобни публикации