Публикации

Киселини в стомаха – препоръчителни билки

киселини
киселини

Папая

Много хора в днешно време изпитват дискомфорта на усещането на повишена киселинност в стомаха и хранопровода. Това състояние се нарича още киселинен рефлукс и се характеризира с връщане на храната от стомаха към хранопровода. Явлението е съпроводено с неприятно усещане за киселинност в устната кухина, усещане на парене в хранопровода и стомаха, придружено с болки в гръдната област, понякога дори повръщане, гадене, затруднено дишане.

Рисков фактор за появата на киселини са наднормено тегло, тютюнопушене, някои храни, както и някои лекарствени препарати като антидепресанти, блокери на калциевите канали и др..

Във физиологично отношение, повишаването на киселинността в хранопровода и стомаха се получава в резултат на слабото затваряне на сфинктера между стомаха и хранопровода.

Въпреки че на фармацевтичния пазар има редица лекарствени препарати, намаляващи киселинността, при продължителна употреба тялото привиква към повечето от тях и след време могат да предизвикат обратния ефект.

Затова понякога е по-добре да се използват по-безвредни и меко действащи средства за лечение на киселинност в стомаха, каквито са повечето натурални продукти. Въпреки че киселинния рефлукс не е особено проучвано състояние на храносмилателния тракт, за много естествени методи е установено, че могат да спомогнат за лечението му, както и за възпрепятстване на появата на заболяването.

Един от начините да се избегне появата на киселинност в стомаха и хранопровода е осигуряване на улеснено и ефективно храносмилане.

Кои природни лекове са ефективни и как действат?

Папая

Освен, че папаята е вкусна, тя е и богата на хранителни вещества, витамини А, К, С и Е, както и на важни елементи като калций, магнезий, фосфор и др.. Също така се характеризира с наличието на важни антиоксиданти като лутеин, зеаксантин, ликопен. Това което я прави полезна при храносмилането е високото съдържание на протеолитични ензими, основно папаин, който е отговорен за разграждането на мазнини и въглехидрати.

Синапено семе или горчица

Добавянето на синапено семе към храната или просто на висококачествена горчица ще нормализира киселинността в стомаха. Синапеното семе и неговия продукт – горчицата, действат като алкализират храната и по този начин понижават киселинността, която се получава в резултат на нейното разграждане.

Резене

Обикновено резенето е растение, което се използва в кулинарията. Съдържа съединението анетол, на което се дължи характерния му вкус и аромат. Напоследък чаят от резене придоби голяма популярност именно поради благоприятното си действие върху храносмилателния тракт. Приемането на чай от резене преди или след хранене ще успокои храносмилателния тракт и ще възпрепятства прекомерното образуване на киселини.

киселини

Сладък корен

Лайка

Лайката е всеизвестна с успокоителните си и релаксиращи свойства. Установено е, че билката наистина може да намали киселинния рефлукс, както и да облекчава болката в стомаха. Чай от лайка ще възпрепятства появата на киселини, която се дължи на нервни състояния и стрес.

Алое вера

Алое вера има забележително противовъзпалително действие и бързо може да облекчи болката и паренето, получаващи се в резултат на киселинен рефлукс.

Сладък корен

При провеждане на клинични проучвания действително е установено, че сладкият корен намалява значително симптомите на киселинен рефлукс. Растението често участва в различни формулировки и хранителни добавки за улесняване на храносмилането, често заедно с лайката.

Въпреки че природата ни предоставя редица естествени средства за лечение на киселинния рефлукс, най-сигурният начин да се предпазим от този дискомфорт е като повишим културата си на хранене (поемане на определени и достатъчни количества храна), избягване на някои вредни храни, като тези богати на мазнини и да си осигурим активен начин на живот, за да поддържаме ефективно храносмилане.

Подобни публикации