Публикации

Шилажит (Мумио) – какво лекува „потта на камъка“

шилажит

шилажитШилажит (Мумио) е естествено срещана субстанция в дълбините на Хималаите и Кавказ, която е изключително богата на полезни хранителни вещества. Въпреки, че шилажит не е много популярен в западната медицина, той и до днес продължава да се използва в много лечебни практики, включително и в Аюрведа. Това тъмно, лъскаво, смолисто вещество може да бъде намерено и в Алтайските планини, от където именно се добива в най-големи количества. Една от основните съставки на Шилажит е т.нар. фулвинова киселина, която показва забележителни резултати в превенцията на отравянето с тежки метали и заболявания на мозъка и нервната система.

Какво е шилажит?

Шилажит е лепкава смола, която се процежда през скалите в планините в резултат на загряването им от слънцето. Поради тази причина в миналото често е бил наричан – „потта на камъка” или „каменно масло”. Шилажитът обикновено е черен на цвят, но може да варира в нюансите в зависимост от местонахождението. Субстанцията е богата на фулвинова киселина, хуминова киселина, витамини А, Б и С и широк набор от минерали, която са много важни за здравето на мъжете. Научните проучвания по отношение на шилажита са категорични, че приема на голяма част от компонентите води до ползи за здравето.

шилажит

Какви са ползите от Шилажит?

Смолата може да предотврати преждевременното стареене, повишавайки способността на организма да обновява тъканите; ускорява метаболизма;  подсилва имунитета; подобрява храносмилането и дори заздравява костите. Трябва да се отбележат и ефектите по отношение здравето на мозъка. Редица изследвания сочат за намаляване риска от болест на Алцхаймер при хора редовно приемащи субстанцията.

Шилажит съдържа най-малко 85 вещества (в това число много минерали), които са жизнено важни за човешкия организъм. Благодарение на високото си минерално съдържание, шилажит е подходящ при случаи на анемия. Невероятните му качества на антиоксидант допринасят за неутрализиране на вредните свободни радикали. Според редица учени, шилажита има свойствата и на адаптоген. Но може би най-характерното му качество е високото съдържание на фулвинова киселина.

шилажит

Какво е фулвинова киселина?

Фулвиновата киселина за човешкия организъм е като „октан бустер” за двигателя на автомобила. Тя е смес от различни киселини, които се образуват от разграждането на органична материя. Фулвиновата киселина улеснява абсорбацията на нутриентите, подпомага функцията на мозъка, ускорява процеса на изхвърляне на химикалите, тежките метали и други вредни компоненти от тялото.

Шилажит като хранителна добавка

Шилажит може да се приема самостоятелно или в комбинация с други билкови продукти за усилване на тяхното действие. При стайна температура е твърда смолиста субстанция, която се топи, когато се постави между пръстите. Поради изключително горчивия си вкус, който се задържа трайно в устата, много хора предпочитат шилажит под формата на капсули.

Подобни публикации