Публикации

Мащерка – билката на смелостта

мащерка

мащеркаПод формата на чай или като подправка в различни ястия, мащерката е позната на всекиго. Доколко обаче са известни нейните полезни качества и защо е толкова популярна както за кулинарни цели, така и за лечебни?

Мащерката е ароматно вечнозелено растение от сем. Устноцветни (Lamiaceae). Стъблото е пълзящо, зелено или червено-кафяво. При някои видове листата са покрити с власинки, цветовете са червено-виолетови.

Не е случайно, че мащерката е запазила популярността си и до днес и почти няма билков чай, в който да не е включена.

Употребата на билката датира още от Древен Египет, където се е използвала като балсамиращо средство. Зад употребата на растението се крие богата история и редица вярвания. Древните гърци например, високо ценели мащерката и вярвали, че чай от билката действа пречистващо. Гръцките воини я използвали под формата на мазило, което прилагали върху кожата си, за да пробудят смелостта си преди битка. Жените пък вплитали клонки мащерка в косите си, смятайки, че им придавала атрактивност – вярване, което вероятно се отдава на приятния аромат на растението.

В Европа мащерката се разпространила и станала известна благодарение на римляните, които я ползвали в храмовете си като пречистващо средство, както и в горещите бани за засилване на смелостта.

По-късно, през средновековието, вярването, че мащерката отключва куража се запазило и дамите често давали клонки мащерка на рицарите.

Мащерката е поредното доказателство за знанието, което древните цивилизации са ни оставили и което днес служи като основа на научните изследвания в областта на фитотерапията.

В етномедицината мащерката е намирала приложение за лечение на кашлици и бронхити, както и като мощно антисептично средство.

Днес мащерката е неизменна съставка в най-различни билкови формулировки и се консумира изключително широко и интензивно.

мащерка

За какво е полезна мащерката?

Полезните ефекти на мащерката се дължат на етеричното масло, чийто преобладаващ компонент е монотерпена тимол. Установено е, че именно този компонент придава мощното отхрачващо действие на извлек от мащерка, както и антибактериалния ефект на растението, заради което мащерката е най-високо ценена. Етерично масло от мащерка е ефективно срещу бактерии като Bacillus spp., Staphylococcus spp., Salmonella spp., Shigella sonnei, E. coli и др.

Билката оказва и изключително благоприятно действие върху храносмилателната система, като стимулира апетита  и храносмилането. Освен това антисептичните ѝ свойства я правят отлично средство при чревни инфекции.

Също така мащерката проявява и противовъзпалително действие и прилагана външно върху кожата действа успокоително при дерматити и ухапвания от насекоми.

Освен на етерично масло, мащерката е богата и на минерални елементи и витамини, което ѝ придава ценна хранителна стойност. Съдържа още зеаксантин и лутеолин, които в допълнение с етеричното масло, допринасят за антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на мащерката.

Билката е отлично средство при кашлици, настинки и възпаления на горните дихателни пътища. Също така мащерката стимулира имунитета, намалява кръвното налягане, действа успокоително на нервната система, както и болкоуспокояващо при главоболие и ревматични болки.

Поради наличието на етерично масло с подчертан свеж аромат и изразена антибактериална активност, екстракт от мащерка често присъства в различни продукти за устна хигиена.

Съществуват редица разновидности на мащерката, разлики между които на пръв поглед не се забелязват. Установено е обаче, че съдържанието на отделните компоненти на етеричното масло при различните разновидности е различно и количеството на основния компонент – тимол варира.

Подобни публикации