Публикации

Мурсалски чай – за железен имунитет

мурсалски чай

мурсалски чайМурсалският чай от векове е бил чудодейна и емблематична напитка за Балканския полуостров. У нас е известен още като пирински чай и се приготвя от растението  – Sideritis scardica, принадлежащо към род Sideritis. В България, растението се среща предимно в Пирин и Родопите и е класифицирано като ендемичен вид. Обитава скалисти местности и може да вирее над 3000 м. надморска височина.

Напоследък мурсалският чай придоби широка популярност и вече все по-често се култивира, с което се избягва събирането на растението от естествените му местообитания.

В миналото, в Древна Гърция, растението било високо ценено заради способността си да лекува рани от хладни оръжия, откъдето идва и наименованието „sideritis“, което значи „този, който е направен от желязо“. Това название обаче, може да идва и от формата на чашелистчетата, която наподобява върха на копие.

Традиционно, пиринският чай се е използвал за поддържане на здрава и крепка имунна система, за подпомагане на храносмилането, при грип и настинки, алергии и болки. Въпреки широката си употреба, мурсалският чай е слабо проучен и тепърва предстои да се изяснят напълно неговите лечебни качества.

Установено е, че растенията от род Sideritis са богати предимно на терпени, флавоноиди и етерично масло и именно на тези биологично-активни вещества се дължат фармакологичните свойства на растенията от рода.

мурсалски чайЗа терпени като серадиол, линеарол, фолиол и други, които се съдържат в пиринския чай, действително е установено, че проявяват противовъзпалителна активност, на което вероятно се дължи благоприятното действие на растението при настинки, грип и различни болки.

Растенията от рода притежават добър обезболяващ ефект, който според някои автори се доближава до този на ацетилсалициловата киселина (аспирин).

Мурсалският чай проявява още и антибактериална и много добра антиоксидантна активност.

Всички тези свойства на пиринския чай, които се обуславят от химичния състав на растението, го правят отлично средство за поддържане на всеобщо добро здравословно състояние на организма.

Приемът на мурсалски чай спомага за защитата на храносмилателния тракт и своевременно улеснява храносмилането. Установено е също, че отпуска гладката мускулатура, като по този начин може да намали кръвното налягане. Наличието на антиоксидантни съединения правят пиринския чай подходящо средство при синузит, настинки и грип.

В последно време се провеждат редица изследвания върху способността на мурсалския чай да повлиява състояния на тревожност и депресия, както и някои заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. Въпреки, че се счита, че редовния прием на пирински чай може да предотврати появата на тези заболявания, все още не са направени достатъчно изследвания и проучвания, за да се потвърди действието на билката.

Тъй като мурсалския чай се среща нарядко в България, събирането от естествените му местообитания не е препоръчително.

 

Подобни публикации