Публикации

Бабини зъби – ползи и приложение според Аюрведа

бабини зъби

бабини зъбиРастението Tribulus terrestris или Бабини зъби е известно в целия свят със своите лечебни свойства. В Аюрведа билката е позната като “Gokshurа”. В европейската народна медицина бабините зъби са били използвани за лечение на главоболие, световъртеж и сексуална дисфункция и преждевременната еякулация. В китайската медицина се споменава приложението и при проблеми с черния дроб, бъбреците и сърцето. Здравословните ползи от употребата на билката са многобройни.

Изследователите са установили, че Tribulus terrestris може да понижи холестерола и действа като антиоксидант. Клиничните опити сочат за възможни ползи при лечението на диабет и високо кръвно налягане. Бабините зъби допринасят за повишаване нивото на тестостерона при мъжете и поради тази причина са много популярни сред бодибилдърите.

Според древните текстове на Аюрведа бабините зъби са трудни за храносмилане и „повишават нивото на влагата и лепкавостта в човешките тъкани”. Билката е сладка на вкус и действа охлаждащо на организма. Поради тези свои характеристики нормализира Вата и Пита.

Медицинското приложение и здравословните ползи от растението са описани преди хиляди години в следния  аюрведичен текст:

 “Gokshuraha sheetalaha swaadurbalakrudvasthishodhanaha | Madhuro deepano vrishyaha pushtidashmariharaha ||”Pramehashwaasakaasaarshahakrichrahridrogsvatanut| (Bhava prakasha)  

В превод от санскрит текстът значи следното:

бабини зъби

Balakrud: бабините зъби повишават мускулната сила. В наши дни този факт се доказва именно с ефекта на трибулус терестрис да повишава нивото на тестостерона. Мъжкият полов хормон е отговорен за формирането и поддръжката на костната структура и мускулната маса.

Vastishodhana: пречиства пикочния мехур и повишава резистентността му към инфекции. Ето защо отпреди хиляди години и до днес билката се използва за лечение на цистит и уринарни инфекции.

Deepana: повишава апетита и нормализира храносмилането.

Vrishyaha: действа като афродизиак. По-високите нива на тестостерона водят до повишаване на либидото, подобряване на ерекцията, повишаване броя на сперматозоидите и тяхната подвижност. Поради тази причина бабините зъби винаги са били важна съставка в аюрведичните смеси за лечение на импотентност.

Pushti: повишава енергията и жизнеността, подсилва имунитета.

Ashmariharaha: помага за изхвърлянето на камъни от бъбреците и предотвратява тяхното образуване.

Prameha: растението допринася за редуциране честотата на уриниране при диабет, цистит и други уринарни инфекции.

Подобни публикации