Публикации

Масло от риган – антибактериални свойства и приложение

риган

риганРиганът (Oreganum vulgare) е растение, което мнозина познават предимно в кулинарията. Освен, че придава специфичен и приятен вкус на редица ястия, риганът се слави и с многобройни лечебни качества.

Билката е обичаен обитател на високите части и планините и не случайно името ѝ означава „наслада от планините“.

Медицинските качества на риганът се дължат главно на неговото етерично масло, което се извлича от листата на растението. Употребявало се е още от античността. Древните гърци например го използвали при кожни инфекции и рани. Заради антибактериалния си ефект, маслото от ригат намирало приложение и за консервиране на различни храни, предразположени към разваляне.

Основните компоненти на маслото от риган, които и придават неговите ценни лечебни качества, са карвакрол, тимол, δ-терпениол, γ- и α-терпинен. Етеричното масло е известно най-вече със своята антибактериална активност.

При проведени експериментални изследвания е установено, че етеричното масло от риган проявява силна антибактериална активност срещу човешки патогени като E. coli и Listeria monocytogenes. Това вероятно се дължи на високото съдържание на компонентите карвакрол и тимол, за които е установено, че инхибират растежа на E. coli.

Антимикробните свойства на маслото от риган и по-специално силната му активност спрямо E. coli, го правят отлично средство при инфекции на уринарния тракт. Намира приложение и при поддържане на устна хигиена, а антибактериалната му активност го прави ефективно средство за елиминиране на лошия дъх, вследствие на възпаление на венците, ефективно е и срещу натрупване на плака и други състояния, причинявани от микроорганизми, обитаващи устната кухина.

риган

Маслото от риган проявява и противогъбна активност и е ефективно средство при гъбички по ноктите на краката.

Активността на маслото от риган срещу микроорганизми, които предизвикват разваляне на храните, може да се използва като превантивно средство срещу хранително натравяне.

Също така е подходящо превантивно средство срещу вирусни инфекции, като стимулира имунната система.

Установено е, че етеричното масло от риган проявява и антипаразитна активност и може да се използва при чревни паразити. Това свойство го прави и подходящ и като репелент срещу жилещи и хапещи насекоми.

Освен антибактериални свойства, маслото от риган проявява и силна противовъзпалителна активност и бързо може да облекчи болката при  артрит или нараняване. Също така има отхрачващо действие и проявява благоприятен ефект при възпаление на белите дробове и гърлото. Може да се използва и при възпаление на кожата и кожни екземи.

Маслото от риган може да се използва и за подпомагане на храносмилането, тъй като стимулира секрецията на стомашни сокове и повишава разграждането и усвояването на хранителните вещества.

Маслото от риган може да се прилага по различни начини – при ароматерапия, локално с масло носител или вътрешно под формата на хранителна добавка.

Подобни публикации