Публикации

В гроздето е истината!

грозде

гроздеВсеки е запознат с най-популярната алкохолна напитка – виното. Може би сте чували и за популярната фраза на латински: „In vino veritas“, което в превод означава –  „във виното е истината“. До колко обаче сме запознати с растението, от което се прави вино?

Лозата произлиза от Средиземноморието, централна Европа, югозападна Азия, но днес се култивира навсякъде по света, с изключение на Северния и Южния полюс.

Всъщност растителния вид Vitis vinifera е познат на човечеството още от периода Неолит и е удивително колко време това знание е оцеляло и се е предало чак до днешните поколения. Първите писмени сведения за лозата и виното са открити в Епоса за Гилгамеш – древен шумерски текст от третото хилядолетие преди Христа.

Също така, лозата и виното били неизменна част от различни религии по света. За християните например, виното олицетворява кръвта на Исус. Древните гърци и римляни пък винаги свързвали лозата и виното с богът на земеделието Дионис, което вероятно се дължи на факта, че в миналото лозата била много важна и почитана земеделска култура.

Въпреки, че сме свикнали да асоциираме лозата по-често с виното, в миналото древните цивилизации използвали растението за лечебни цели. В Индия например използвали лозата при кашлици и заболявания на дихателните пътища, в Европа пък използвали сокът от стъблото за лечение на кожни и очни заболявания. Листата на растението намирали приложение като кръвоспиращо средство при рани и възпалени хемороиди.

грозде

Днес са създадени най-различни хибридни видове лоза, от които се произвеждат различни по вкусова композиция вина. Също така, с развитието на науката, е доказано и полезното действие на растението върху човешкото здраве, което се дължи на химичния профил на различните части на лозата.

Червените плодове или както в ежедневието ги наричаме – грозде, са богати на съединения с антиоксидантно действие като полифеноли, антоцианини и стилбени. Всъщност е установено, че гроздовите семки са онази част от растението, която съдържа най-полезните за човека вещества и същевременно са и отпаден продукт при производството на вино. След като стана известна химичната композиция на гроздовите семки, продуктите от тях станаха и много популярни.

Гроздовите семки се характеризират с високо съдържание на мощни антиоксидантни съединения като кемферол, мирицетин и кверцетин. Именно тези съединения участват в заздравяването на стените на кръвоносните съдове, затова и продуктите от грозде са изключително полезни за хора със сърдечно-съдови заболявания. Освен това, съставът на плодовете и семките е такъв, че съединенията оказват мощен антиоксидантен ефект при много ниски концентрации.

Лозата се характеризира още и с високо съдържание на танини, предимно в дръжките на плодовете и затова червеното вино (тъй като плодовете ферментират заедно с дръжките) има леко стипчив вкус. Танините от своя страна имат затягащо действие и са подходящо средство против стареене или при нарушения на стомашно-чревния тракт.

Това с което продуктите от грозде нашумяха напоследък е съединението ресвератрол, което се съдържа в големи количества в кожата на плодовете и семките и също проявява мощно антиоксидантно действие и се счита, че защитава организма от различни заболявания, включително и невродегенеративни. Често ресвератрола се влага в различни козметични продукти, тъй като се счита, че има ефект против стареене. Въпреки, че съществуват многобройни хранителни добавки, съдържащи ресвератрол, механизмът му на действие все още не е изяснен напълно.

Подобни публикации