Публикации

Билки срещу високо кръвно – алтернатива при хипертония

билки срещу високо кръвно

билки срещу високо кръвноПод хипертония се означава състоянието, което в ежедневието ние обикновено наричаме високо кръвно налягане. Това състояние на сърдечно-съдовата система крие сериозни рискове за здравето, тъй като може да доведе до появата на други сърдечно-съдови заболявания и дори сърдечен удар. Също така хипертонията е предпоставка за сърдечна недостатъчност, поява на бъбречни заболявания и слепота.

От медицинска гледна точка, хипертонията е заболяване, при което кръвното налягане в артериите е увеличено. Обикновено атеросклерозата е сериозна предпоставка за това. Хипертонията се класифицира на първична и вторична. Около 90 до 95% от случаите се определят като първична хипертония – високо кръвно налягане, за което няма медицинска причина. Останалите 5 до 10 % са вторична хипертония и тя се причинява от други състояния, които засягат бъбреците, артериите, сърцето или ендокринната система.

Това нездравословно състояние е много често срещано и на фармацевтичния пазар има редица конвенционални средства, които да облекчават симптомите на хипертония. Обикновено обаче, употребата на конвенционални фармацевтични препарати е свързана с появата на странични реакции от страна на пациентите. Днес около 80 % от населението в развиващите се страни разчита на естествените природни продукти за лечение, поради по-доброто им възприемане от организма, ниската токсичност и минималните странични ефекти.

Природата е богата на лечебни растения, които оказват благоприятен ефект при състояние на хипертония. Най-общо биологично-активни вещества, които се съдържат в растенията могат да окажат хипотензивен ефект – да намалят високото кръвно налягане или антихипертензивен ефект – да предотвратят появата на хипертония.

Ето и кои са най-ефективните растения при хипертония:

Чесън – Allium sativum

Чесънът от край време се е използвал за лечение на различни заболявания, включително и хипертония. Днес е доказано, че наистина чесънът има способността да понижава кръвното налягане, като това действие се дължи на биологично-активното вещество – алицин. Установено е, че чесънът действа отпускащо на гладката мускулатура и по този начин допринася за намаляването на кръвното налягане. При проведени клинични проучвания е установено, че при пациенти, приемащи чесън, се наблюдава значително намаляване на кръвното налягане и увеличаване на нивата на съединения с антиоксидантни свойства като витамин С и витамин Е.

Китайски глог – Crataegus pinnatifida

В Китай това растение е много използвано и се продава почти навсякъде в магазините. Различава се от глога в България по плодовете, като тези на китайския глог са по-големи и имат няколко костилки.

За глогът от край време е известно, че притежава благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, като днес това е доказано чрез редица клинични и лабораторни проучвания.

билки срещу високо кръвно

Моринга – листа

Активността на глога при хипертония се дължи на съдържащите се в растението флавоноиди и процианидини, които притежават мощно антиоксидантно действие. Друг компонент – кратеговата киселина също проявява хипотензивен ефект, като при лабораторни експерименти е установено, че този ефект се дължи на способността на съединението да отпуска гладката мускулатура.

Моринга – Moringa oleifera

При лабораторни изследвания е установено, че екстракт от листата на моринга значително намалява систоличното и диастоличното налягане. Също така не се наблюдавала промяна в сърдечния ритъм, освен при високи концентрации на екстракта. Установено е, че антихипертензивния ефект се дължи на съдържащите се в грубия екстракт съединения – тиокарбамат и изотиацианат.

Босилек – Ocimum basilicum

Установено е, че груб екстракт от босилек намалява както систоличното, така и диастоличното налягане. Счита се, че антихипертензивния ефект се дължи на евгенола, който действа като блокира калциевите канали и защитава сърцето от вредния ефект на свободните радикали. Босилека показва добри резултати в противодействието на метаболитния стрес чрез нормализиране нивото на глюкозата в кръвта, кръвното налягане и липидите. Положителни са показателите и при изследване действието му по отношение на психологическия стрес – подобрява паметта и когнитивната функция; притежава анксиолитичен ефект – действа успокояващо, премахва тревогата, страха, безпокойството и други нарушения в емоционалната сфера.

Премини към част II >>>

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Подобни публикации