Публикации

Билки при хипертония – част II

хипертония
хипертония

Хибискус

В предишната статия – „Билки срещу високо кръвно – алтернатива при хипертония“ се запознахме с някои от общите характеристики на заболяването и разгледахме част от билките, които имат доказан ефект при хипертония. Продължаваме с други растения, които могат да бъдат от полза при това нездравословно състояние:

Хибискус – Hibiscus sabdariffa

Това растение е едно от най-проучваните по отношение на активността му при хипертония. Листата и цветовете на хибискуса традиционно са използвани в много страни в Западна Африка  за различни лечебни цели, както и като храна.

Антихипертензивният ефект на растението е широко изследван, като едни и същи резултати са получени в различни страни в няколко независими проучвания. При експерименти с лабораторни животни е установено, че воден екстракт от цветовете на хибискуса намалява кръвното налягане, като тази активност се дължи на отпускане  на мускулатурата. Установено е също така, че редовният прием на воден екстракт от хибискус възстановява сърдечната хипетрофия при лабораторни плъхове страдащи от хипертония, породена от бъбреците.

Лен, ленено семе и ленено масло

Ленът е едногодишно растение, за което се счита че идва от Египет. Днес ленът, както и продукти от него са много популярни и широко се използват по света. Лененото семе и маслото, което се получава от него са богати на α-линоленова киселина, която е една от есенциалните мастни киселини, за които се счита, че имат благоприятен ефект при сърдечно-съдови заболявания, стомашно-чревни възпаления, артрит и други състояния. Според проучванията, омега-3-мастните киселини, към които принадлежи и α-линоленовата киселина, значително намаляват кръвното налягане при хора, страдащи от хипертония. Лененото масло вероятно предпазва от появата на атеросклероза, като намалява нивото на холестерола, възпрепятствайки образуването на плака, подобрява глюкозния толеранс и не на последно място – като действа като антиоксидант. Редовният прием на ленено семе в порядъка от 15 до 50 г на ден може да намали холестерола, без да повишава нивата на триглицеридите.

хипертония

Бял имел

Бял имел – Viscum album

Установено е, че воден екстракт от листата на бял имел оказва значителен релаксиращ ефект върху мускулатурата на кръвоносните съдове. При прилагане на екстракта върху лабораторни плъхове е установено, че значително намалява кръвното налягане, без да повлиява сърдечния ритъм.

Дяволска уста – Leonurus cardiaca

Тази билка е известна най-вече със способността си да понижава кръвното налягане и да забавя сърдечния ритъм. Счита се, че тази активност се дължи на алкалоида леунорин, който освен, че намалява кръвното налягане, намалява и чувството на безпокойство и тревожност, което е и една от предпоставките за хипертония. Освен леунорин, в билката дяволска уста се съдържат и антоксидантни съединения, като рутин и кверцетин, които спомагат за заздравяването на кръвоносните съдове, с което се подобрява циркулацията на кръвта.

Етерични масла

Редица етерични масла също могат да окажат благоприятно действие при хора, страдащи от хипертония. Освен че понижават кръвното налягане, редица компоненти на етеричните масла спомагат и за намаляване на чувството на тревожност, което може да доведе до високо кръвно. Сред най-ефективните етерични масла при хипертония са етерично масло от маточина, лавандула, валериана, салвия и др.

Въпреки, че има алтернативни решения за предотвратяване или облекчаване симптомите на хипертония, не бива да забравяме, че най-сигурният начин да се предпазим от това състояние е като се опитаме да водим здравословен начин на живот и не на последно място да преодоляваме вредното влияние на стресовите фактори, колкото и да е трудно това в съвременния начин на живот.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Подобни публикации