Публикации

Гугул – природен лек срещу висок холестерол и наднормено тегло

гугул

гугулГугул (Commiphora mukul) е храстовидно или дървовидно растение, което се среща в северна Африка и централна Азия, но е най-разпространено в северна Индия.

Растението е най-популярно и търсено заради смолата си, която е по-известна като гума гугул. Характерното за нея е, че има аромат като на смолата от смирна и често се използва в парфюмерията.

Въпреки, че гугул може да толерира бедни на хранителни вещества почви, поради комерсиалния интерес към смолата, днес растението е със статут – „критично застрашен“. В Индия и Пакистан, гугул се култивира с комерсиални цели.

В Индия, гумата гугул има приложения като това на тамяна в християнската религия и се вярва, че димът от горящите върху гугул въглища прогонва зли духове и „зли очи“ от домовете.

Смолата или по-известна като гума гугул традиционно се използва в Аюрведа при различни възпалителни процеси – язва, ревматизъм, наднормено тегло, както и при смущения в метаболизма на мазнините.

Също така, в аюрведичните текстове се набляга и на начина на употреба на смолата. Консумирането на сурова, необработена смола от гугул може да доведе до кожни обриви, нередовна менструация при жените, диария, главоболие, а в много големи дози е токсична за черния дроб.

За да се избегнат тези нежелани ефекти, според Аюрведа, гугул трябва да се пречисти добре, за което съществуват различни техники, които не само премахват възможността от странични ефекти, но и засилват терапевтичния ефект на гумата. Някои от тези техники са например киснене в билкови отвари и краве мляко.

Какви химични съединения съдържа гумата гугул?

гугул

Гумата гугул е източник на етерично масло, стероиди, мастни киселини, въглехидрати и др..

В състава на етеричното масло влизат предимно монотерпените – мирцен, евгенол, лимонен и др..

Това с което гумата гугул е по-известна е наличието на стероиди, от които основно се съдържат гугулстероли и гугулстерони и именно на тези съединения се приписват противовъзпалителните свойства на смолата.

Гумата гугул проявява още затягащи и антисептични свойства, а приемана вътрешно действа успокоително. Използва се и под формата на лосион при язви, за гъргара при кариес, при възпаление на венците и гърлото. Инхалации с парите от гугул се препоръчват при треска, ларингит, хроничен бронхит и др..

В последно време интересът към гугул е породен от способността на смолата да намалява холестерола. Това свойство на гумата гугул е било проследено с годините при лабораторни животни и действително е установено, че приемът на гугул намалява значително нивата на холестерол, откъдето идва и употребата му при наднормено тегло. Тук основна роля заемат противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на гугулстеролите.

Освен всички описани терапевтични ефекти, гумата гугул е отлично средство за пречистване, за елиминиране на токсините и възстановяване тонуса на организма.

Въпреки, че продукти съдържащи гума гугул са добре приети сред обществото, някои клинични проучвания показват странични ефекти като нередовна менструация, кожни обриви и стомашни смущения. Поради това е добре да не се превишава препоръчаната дневна доза от стандартизиран продукт, съдържащ гума гугул.

Подобни публикации