Публикации

Готу кола – билка номер 1 за кръвоносните съдове

готу кола

готу колаГоту кола (Centella  asiatica) или Азиатска центела е растение, което е известно със своето медицинско приложение от векове. Растителният вид принадлежи към семейството на магданоза и моркова. Използваеми части са листата и стеблото.

Употребата на Готу кола е свързана с лечение на кожни изгаряния и рани, целулит, косопад, хронична венозна недостатъчност, болест на Алцхаймер, тревожност, депресия и много други състояния.

Традиционна употреба на Готу кола

Готу кола е важно лечебно растение в индийската, китайската и африканската медицина. Сведенията за употребата на билката в Аюрведа датират от хиляди години преди Христа. В Индия Готу Кола е била основна съставка за приготвянето на лекарствени смеси за лечение на нервни разстройства (тревожност и депресия), както и за усилване на паметта и подобряване функцията на мозъка.

Готу кола е една от известните индийски обредни билки, като се счита, че усилва т.нар. коронна чакра и се използва в йога практиката за постигане на дълбоки медитативни състояния.

В западната медицина, Готу кола е била използвана успешно за лечение на проказа през средата на ХХ век.

Активни вещества в Готу кола

Готу кола съдържа набор от активни съставки, като основните субстанции с благоприятен ефект за здравето принадлежат към групата на сапонините и се наричат – тритерпеноиди. Тези съединения са отговорни за свойствата на растението да ускорява заздравяването на раните и да поддържа здравето на сърдечно-съдовата система.

Друго вещество открито в растението – сентелосит, за което е известно, че помага за облекчаване симптомите на заболяването – венозна хипертония.

В съдържанието на Готу кола се включват и други активни вещества – танини, розмаринова киселина, рутин, фитостероли (ситостерол и стигмастерол), растителни смоли и флавоноиди.

Готу кола увеличава производството на колаген

Растението съдържа сапонини, които увеличават производството на колаген. Именно поради свойствата си да поддържа по-високи нива на това важно градивно вещество в човешкия организъм, Готу кола намира приложение в козметични продукти за стягане на кожата, кремове против бръчки, стрии и целулит.

Готу кола влияе на колагена по два начина. На първо място билката забавя разграждането на колагена, като инхибира ензимите, които го катализират. От друга страна, Готу кола увеличава скоростта, с която колагена се създава в организма.

готу кола

Готу кола поддържа здравето на мозъка

Готу кола предотвратява не само стареенето на кожата, но и пази мозъка от негативните промени, свързани с възрастта.

Азиатската центела несъмнено е една от ефективните билки за подобряване на кръвообръщението. Добрата циркулация на кръвта означава и достатъчно хранителни вещества и кислород за мозъка, което е основата за поддържане на добро му здраве.

Също така Готу кола редуцира негативните изменения в мозъка чрез своето антиоксидантно действие – като ограничава пораженията на свободните радикали.

Готу кола допринася за растежа на дендритите (разклонения на нервните клетки). Този ефект се постига, като се задейства освобождаването на определен протеин, наречен BDNF (brain-derived neurotrophic factor). Това съединение отчасти е отговорно за стимулиране образуването на нови мозъчни клетки и оцеляването на съществуващите вече неврони.

Готу кола подобрява кръвообръщението

Готу кола спомага за заздравяване стените на вените и капилярите чрез стимулиране производството на колаген в организма. Именно колагенът е субстанцията, която поддържа здрава съединителната тъкан на кръвоносните съдове.

Наред с това действие, Готу кола и по специално активната субстанция наречена – madecosside защитава ендотелиума (пласт от сплескани клетки, облицоващи стените на кръвоносните и лимфните съдове, осигуряващи процесите на обмен между кръвта и тъканите) от оксидативен стрес и редуцира риска от сърдечно-съдови заболявания.

Готу кола подобрява кръвообръщението в капилярите, които са най-малките кръвоносни съдове. Чрез стимулирането на т.нар. микроциркулация, Готу кола предотвратява изтичането на кръвта в съседните тъкани и оттук облекчава състоянието на подпухналост и отичане на крайниците.

Подобни публикации