Публикации

Синя жлъчка (Цикория) – абсорбатора на токсини

синя жлъчка

синя жлъчкаСъс своите характерни сини цветове синята жлъчка е растение, което се забелязва отдалеч. Всъщност расте навсякъде – край пътища, в парковете и в градовете и вероятно и заради това често растението е считано за плевел.

Синята жлъчка обаче има много широка употреба, както и богата история. От край време, в различни страни и култури, синята жлъчка, известна още като цикория, се използвала в кулинарията поради горчивия си вкус, който след термична обработка отслабва. Корените на растението пък се сушат, изпичат се и от тях се прави небезизвестната напитка, заместител на кафето – цикория. Също така от корените на синята жлъчка се изолира инулин, който се използва като подсладител в хранително-вкусовата промишленост.

Цикорията се използва още и в селското стопанство и в някои страни се използва като фураж за преживните животни, тъй като има лесна смилаемост и съдържа танини, които могат да намалят вътрешните паразити при селскостопански животни.

Култивирането на синя жлъчка датира още от Древен Египет, където растението се е използвало като средство за подпомагане на храносмилането.

синя жлъчка

Освен всички други приложенията, цикорията е била високо ценена и заради лечебните си качества. В Европа корените на растението се използвали като средство за храносмилане, в Африка пък използвали корените при малария, в Индия семената били широко използвано средство при заболявания на черния дроб. Цветовете и листата на растението намират приложение при стимулиране на апетита, при стомашно-чревни неразположения, при наранявания и рани.

При изследване на различни части на растението е установено високо съдържание на танини, сапонини, флавоноиди, терпеноиди, гликозиди и антоцианини. Установено е също така, че семената са богати на сапонини, докато листата се характеризират с високо съдържание на феноли и флавоноиди. Също така листата съдържат и аминокиселини и протеини, което обяснява и употребата на синята жлъчка като хранителен източник.

Всички тези съединения придават на синята жлъчка отлични антибактериални, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Съдържанието на инулин прави растението добър пробиотик, както и отлично средство за засилване на имунната система. Съдържанието на фенолни съединения пък, в комбинация с инулина, допринася за благоприятното действие върху сърдечно-съдовата система, като намалява холестерола и по този начин намалява риска от атеросклероза. Освен това напитката цикория не съдържа кофеин, което я прави безвредна за сърцето и същевременно доставя на организма редица полезни съединения.

Интересен е и ефектът на синята жлъчка срещу вътрешни паразити. Тази активност е била изследвана при селскостопански животни и наистина – агнета, които се хранели със синя жлъчка, страдали по-малко от вътрешни паразити. Счита се, че тази активност се дължи именно на високото съдържание на танини в комбинация със сескитерпенови лактони.

Въпреки, че синята жлъчка се счита за безопасно растение, корените ѝ често се използват във фиторемедиацията за извличане на химически пестициди от замърсени почви. Предвид факта, че корените на синята жлъчка проявяват акумулираща активност спрямо някои химически вещества, е противопоказно да се събира безразборно от замърсени местообитания!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Подобни публикации