Публикации

Келп (кафяви водорасли) – билките на Океана

келп

келпКелп е група големи кафяви водорасли, които обитават повърхностните океански води.

Кафявите водорасли са много стари организми, появили са се на нашата планета през периода Миоцен, преди около 5 млн. години. Известни са най-вече с бързия си растеж, като някои кафяви водорасли имат прираст от половин метър на ден, достигайки максимална височина от 30 до 80 м..

Келповите водорасли могат да формират плътни подводни гори, които имат голямо значение за биоразнообразието и морските екосистеми.

Предполага се, че кафявите водорасли са били употребявани от хората още от Каменната епоха в Южна Африка. Много по-късно, през 19-ти век, келповите водорасли интензивно са се използвали за получаването на натриев карбонат. От тях се получава и въглеводородът алгинат, който широко се прилага в хранителни продукти като сладолед, желета, салатни дресинги, паста за зъби и др..

Алгинатът обаче има и едно интересно свойство – да се свързва с тежки метали и радиоактивни изотопи и намира приложение в различни системи за абсорбция на тежки метали.

Медицинската употреба на келповите водорасли е свързана с високото съдържание на йод, приемът на който е много важен за превенция от заболявания на щитовидната жлеза.

Кафявите водорасли се характеризират и с висока хранителна стойност. Отличен източник са на въглехидрати и особено протеини. При някои видове съдържанието на протеини надвишава това в соята.

келп

Също така, кафявите водорасли са източник и на антиоксидантни съединения като фукоксантин и бромофеноли.

Важен компонент в кафявите водорасли е полизахаридът – фукоидан. За него е установено, че оказва благоприятен ефект върху кръвоносните съдове, предотвратявайки запушването им с плака или съсиреци. Това свойство прави келповите водорасли отлично средство за превенция на заболявания като атеросклероза.

Фукоиданът има и противовъзпалително действие и е установено, че намалява болката и също така предотвратява вирусни инфекции.

Не е случайно, че кафявите водорасли са били хранителен източник още от древни времена. Освен, че съдържат въглехидрати и протеини, келповите водорасли са богати и на витамини, предимно витамин А и С. Също така се характеризират с високо съдържание на минерални елементи като калций, магнезий, натрий, калий и цинк, което е много важно за поддържането на всеобщ тонус на организма и здрава опорно-двигателна система.

Приемът на кафяви водорасли, независимо дали ще е под формата на хранителна добавка или по друг начин, ще осигури на организма оптималното количество от хранителни вещества, което е необходимо за поддържане на всеобщо здравословно състояние.

Трябва да се вземе в предвид обаче, че поради съдържащия се в кафявите водорасли йод, прекаленият прием може да доведе до хипертироидизъм! Затова е добре, при заболяване на щитовидната жлеза първо да се консултирате с лекар!

Подобни публикации