Публикации

Червена детелина – при менопауза и остеопороза

червена детелина

червена детелинаЕдва ли има някой, който да не разпознава растението на късмета – детелината, което днес е разпространено почти навсякъде.

Червената детелина (Trifolium pretense) е многогодишно тревисто растение от сем. Бобови (Fabaceae), чиято родина е Европа, Западна Азия и Африка. Най-често се срещат детелини с три листа – трилистна детелина и по-рядко четирилистна и петолистна, които са резултат от рядка мутация. Цветовете са розови и много често се посещават от определен вид пчели.

Макар и да е по-известна със своето селскостопанско значение, детелината притежава и някои лечебни качества, които започват все повече да придобиват популярност.

В миналото, а и днес детелината продължава да бъде олицетворение на късмета. Във фолклора на някои народи, се е вярвало, че който прави ритуални бани с детелина ще привлече богатство и късмет. Също така се е вярвало, че може да прогонва зли духове. Древните гърци и римляни пък асоциирали трилистната детелина с тройната Богиня, а келтите я считали за свещен символ на Слънцето.

В етномедицината червената детелина се е използвала като спазмолитично, отхрачващо, седативно и противовъзпалително средство.

Днес червената детелина се използва най-вече за облекчаване на симптомите при менопауза. Тази употреба се дължи на съдържащите се в растението изофлавони (фитоестрогени), които наподобяват хормона естроген.

червена детелина

Освен изофлавони, листата и цветовете на детелината са богати и на флавоноиди и феноли с изразена антиоксидантна активност, на което вероятно се дължи благоприятния ефект на растението при различни възпалителни процеси – кашлици, екземи, рани и др..

Червената детелина се отличава и с ценни хранителни качества. Добър източник е на минерали и витамини, най-вече калций, магнезий, хром, ниацин, фосфор, тиамин, калий и др..

Поради съдържащите се в червената детелина фитоестрогени, все повече внимание се обръща на растението като заместител на хормоналната терапия при менопауза. Предимството на изофлавоните е, че имат меко действие, за разлика от естрогените. Приемът на фитоестрогени по време на менопауза оказва и благоприятен ефект върху други нездравословни състояния като остеопороза, която се получава в следствие на ниски нива на естроген. Също така фитоестрогените спомагат за поддържане на здрава сърдечно-съдова система, подобряват структурата на кожата и намаляват топлите и студените вълни.

Най-често червената детелина се приема под формата на чай или хранителна добавка. Във всеки случай, ако се използва като заместител на хормоналната терапия е добре да се консултирате с лекар.

По принцип не са установени токсични прояви от приема на червена детелина, но прекомерната употреба може да доведе до смущения в менструалния цикъл! Също така е противопоказна употребата от бременни и кърмачки!

Подобни публикации