Публикации

Моминска вратига – „средновековния“ лек срещу мигрена

вратига

вратигаМоминската вратига (Tanacetum parthenium) е многогодишно тревисто растение, чиято родина е югоизточна Европа, но днес е разпространена почти навсякъде. Често може да бъде забелязана и в градините като декоративно растение.

Лечебните качества на вратигата са били известни още от времето на древна Гърция и Египет, когато е била използвана при различни възпалителни процеси, менструални болки и главоболие.

По време на Средновековието, моминската вратига е била особено популярна в Европа и хората я засаждали около къщите си по време на чумни епидемии, тъй като смятали, че по този начин ще бъдат защитени.

В етномедицината вратигата се е използвала при артрит, астма, запек, треска, главоболие, при менструални болки и др.. Растението вероятно е било толкова ефективно, че дори е било наричано „средновековния аспирин“.

Днес, химичният състав на билката е добре известен, което значително спомага за по-доброто разбиране на начина ѝ на действие, както и за изясняване на симптомите, при които може да се прилага.

Най-важните биологично-активни вещества във вратигата са сескитерпеновите лактони, основният от които е партенолид. Неговото съдържание е около 85 % от всички сескитерпенови лактони, съдържащи се в растението.

Във вратигата са установени още и флавоноиди с изразена противовъзпалителна активност като апигенин, лутеолин, кверцетин и др..

В етеричното масло на растението е установено, че преобладава камфор – 56,9 %, камфен, р-цимен. Установено е също и наличието на α- и β-пинен, карвакрол, евгенол и др..

вратига

Медицинската употреба на моминската вратига се дължи предимно на сескитерпеновия лактон – партенолид. Установено е, че освен противовъзпалителни свойства, съединението проявява и антибактериален и противогъбичен ефект.

През 90-те години особено внимание се е обръщало на способността на вратигата да лекува мигрена и редица клинични проучвания са били провеждани, за да се установи активността на екстракти от билката, съдържащи партенолид. Действително е установено, че именно партенолида е отговорен за способността на вратигата да намалява възпалението и болката, тъй като инхибира определени химични посредници в човешкото тяло, отговорни за появата на възпалителен процес.

Моминската вратига е ефективно средство при главоболие, особено при мигрена, при менструални болки и др.. Установено е, че оптималната доза партенолид, която повлиява благоприятно възпалителните процеси е 0,2 %, затова е и много важно при прием на хранителни добавки, те да бъдат стандартизирани към точно това съдържание на партенолид.

Тъй като вратигата съдържа и други сескитерпенови лактони с различни биологични ефекти, не е препоръчително растението да се консумира директно! Установено е, че може да предизвика язви в устната кухина или да отключи алергични реакции! Противопоказна е и употребата на вратига от бременни и кърмачки!

В растението е установено и наличието на фуранкумарини, които при допир с кожата могат да предизвикат контактен дерматит!

Подобни публикации