Публикации

Защо билката валериана ни помага да спим по-добре

валериана

валерианаСтрадате ли от безсъние! Чувствате ли се отпаднали и изтощени от липсата на качествен сън?

Научните изследвания показват, че коренът от валериана редуцира времето, което ни необходимо, за да заспим и подобрява качеството на съня. Така, че ако не можете да спите, може би това е билката, от която имате нужда! За разлика от приспивателните лекарства, валериана има много по-малко странични ефекти и е слабо вероятно да се отрази на сутрешната сънливост.

Според проведено проучване от медицинския център „Foellinge” в Швеция, ефектите на корена от валериана по отношение на лошия сън са значителни. От участниците в изследването –  44% определят съня си като „перфектен”, а 89% съобщават за подобрения в качеството му след контролирано приемане на билката. В допълнение на това – не са отчетени никакви странични ефекти.

Защо билката валериана ни помага да спим по-добре?

Екстрактът от билката води до успокоение, тъй като повишава нивото на невротрансмитера GABA (Gamma-aminobutyric acid)  в мозъка. Тази аминокиселина изпраща по химичен път съобщения през мозъка и нервната система и е свързана с регулирането на комуникацията между невроните.

Ролята на GABA е да инхибира или редуцира активността на нервните клетки. Невротрансмитерът влияе на поведението, когнитивната функция и реакцията на организма в условията на стрес.

По – ниските от нормалното нива на GABA в мозъка са свързани с шизофренията, депресията, тревожността и безсънието.

На базата на друго клинично изследване се предполага, че екстрактът от валериана предизвиква освобождаване на невротрансмитера GABA от мозъчните нервни окончания и след това билката блокира неговото връщане обратно в невроните. Освен това, валериановата киселина инхибира ензима, който разгражда GABA – още един начин, по който валериана поддържа по-високо нивото на невротрансмитера и ни осигурява пълноценна почивка през нощта.

валериана

Тревожност:

Учените са установили, че екстрактът от корените на валериана повишава нивото на невротрансмитера GABA в мозъка. Лекарства за справяне с депресията и тревожността, като Ксанакс (Alprazolam) и Диазепам (Valium), също действат като повишават количеството на въпросното химично съединение. За разлика от тях, билката почти няма странични ефекти и не предизвиква зависимост.

Облекчаване на менструалните спазми:

Валериана притежава успокоителен и спазмолитичен ефект, което означава, че потиска спазмите и действа като естествен мускулен релаксант. Коренът облекчава контракциите на матката и намалява болката.

Справяне със стреса:

Като намалява тревожността и подобрява продължителността и качеството на съня, коренът от валериана определено може да помогне за справяне със стреса. Осигурявайки ни релаксация през нощта, билката по естествен начин ни помага да поддържаме ниско ниво на стреса и висока ефективност през деня!

Подобни публикации