Публикации

Лавандулово масло – при тревожност и депресия

лавандулово масло

лавандулово маслоЛавандулата е била използвана от векове за лечение на тревожност и депресия. При съвременните научни проучвания са установени основните активни съставки на лавандуловото масло и механизма им действие.

Тревожността е общо оплакване и може да варира от неспособност за справяне с ежедневния стрес до симптоми, изискващи медицинска интервенция. При повечето пациенти  смущенията настъпват през детството и могат да доведат (когато не се третират) до хронични състояния с променлива симптоматика, която се обостря и усилва при стресиращи събития в живота. Нарушеният сън е сред най-често срещаните оплаквания, свързани с общото безпокойство.

Обикновено в тези случаи се предписват лекарства от групата на бензодиазепините. Страничните ефекти на тези препарати са добре познати и включват: сънливост, умора, объркване и дезориентираност; замаяност, намалена концентрация, сухота в устата и замъглено зрение.

Химичен състав на лавандулата:

Етеричното масло от лавандула са добива чрез метода на парна дестилация. Благодарение на съвременните методи за анализ, като капилярната газова хроматография, са открити над 160 съставки в маслото, повечето от които си взаимодействат помежду си и в комбинация проявяват лечебни свойства. Основните активни вещества в лавандулата са: линалоол; линалилацетат; терпинен – 4-ol и камфор. Количеството на линалилацетат се определя от метода на парна дестилация и се понижава, когато се цели добив на по-голямо количество линалоол. Най-високо съдържание на линалилацетат се постига при дестилация на свежи цветове лавандула, непосредствено след тяхното събиране. Други съставки в лавандуловото масло са: cis-ocimene; terpinen-4-ol, ß-caryophyllene; lavandulyl acetate; 1,8-cineole; и малки количества лимонин, гараниол, лавандулол, ß-pinene, camphene, geranyl acetate, и neryl acetate.

Механизъм на действие:

Проучени са различните възможни механизми на действие на лавандуловото масло, както и отделните активни съставки, чиито свойства отчасти обясняват релаксиращия ефект на растението.

Лавандулата демонстрира спазмолитичен ефект по отношение на гладката мускулатура. Линалоола – основната съставка в маслото, възпрепятства свързването на глутамата в мозъка и освобождаването на ацетилхолина; повлиява на йонната проводимост на невроните. Линалилацетатът се счита, че усилва ефекта на релаксация на линалоола. Лавандуловото масло редуцира спонтанната подвижност и хиперактивност на опитни мишки, предварително третирани с контролирани дози кофеин.

Клинични изследвания:

Лавандуловото масло е най-ефективно при орален прием. При няколко клинични изследвания е установен ефекта на екстракта в сравнение с плацебо по отношение на намаляване симптомите на тревожност и депресия.

лавандулово масло

Капсули с етерично масло от лавандула (100 и 200мг) са тествани при 97 клинично здрави пациенти на случаен принцип при плацебо – контролиран научен експеримент. Излъчвани са филмови клипове на участниците, за да се предизвика у тях тревожност и безпокойство. Измерваните показатели били: тревожност; наличие на следи от остатъчно безпокойство; настроение; позитивен и негативен ефект, отчетени по специална скала; сърдечен пулс; кожно-галванична реакция; колебания в сърдечния ритъм. След първоначалното замерване на горепосочените стойности, пациентите приели орално капсули с лавандулово масло. На участниците бил прожектиран първо неутрален филм, след това  – такъв провокиращ тревожност и накрая лек и приятен клип за възстановяване на сърдечния ритъм. При дозата от 200мг по време на неутралния клип е наблюдавана тенденция на редуциране състоянието на тревожност и остатъчното безпокойство, намаляване на пулса и покачване на колебанията в сърдечния ритъм. При стресиращия видео клип, лавандулата била умерено ефективна при представителите на женския пол, но само по отношение на последния показател. При мъжете симпатиковата възбуда (кожно-галваничната реакция) е била повишена при филма, предизвикващ тревожност. Колебанията в сърдечния ритъм са се повишили значително по време на трите клипа при жените, приели доза от 200мг. лавандулово масло. Това предполага намаляване на чувството на обща тревожност при нежния пол.

На база на проведения експеримент изследователите заключили, че етеричното масло от лавандула притежава анксиолитичен (успокоителен, премахващ тревогата) ефект при състояния на ниска степен на тревожност и безпокойство.  Учените не са събрали доказателства за съществен ефект на билката по отношение на клинични нарушения, свързани с това състояние.

Подобни публикации