Публикации

Лайка – звездата на лечебните растения

лайка

лайкаЛайката определено е едно от най-известните лечебни растения, което се е използвало още от древни времена и неслучайно е наричана „звездата на лечебните растения“.

Билката е била добре позната на древните цивилизации като Египет, Гърция и Рим. Англо-саксонците пък вярвали, че лайката е една от деветте свещени билки, които Бог изпратил на човечеството.

Най-често лайката е асоциирана със слънцето и съответните богове на слънцето от различните митологии – Ра (египетска), Цернунос (келтска) и Лу (ирландска). Също така се е използвала в различни защитни заклинания, за привличане на късмет, пари, любов, мир и спокойствие.

Днес лайката продължава да бъде толкова търсена и употребявана колкото и преди, което се дължи на широкия ѝ спектър на действие. Поради противовъзпалителните и антисептични свойства билката се е употребявала при стомашни болки и инфекции, гадене и диария. Рядко, но ефективно се е прилагала при инфекции на уринарния тракт и болезнена менструация. Проявява силно успокоително действие и е ефективна при грип и простудни заболявания.

Широкият спектър на действие на лайката се дължи на разнообразието от биологично-активни вещества, които се съдържат в различни части на растението. Счита се, че най-важните съединения са сескитерпените, които са преобладаващи в етеричното масло, флавоноидите и кумарините.

В цветовете на растението се съдържа най-голямо количество етерично масло, основен компонент на което е бисаболол. Характерна особеност на етеричното масло от лайка е неговият син цвят.

лайка

Лайката е ценена най-вече заради разнообразните си полезни свойства – противовъзпалителни, антибактериални, спазмолитични и др..

Билката действа релаксиращо на мускулите, което я прави подходящо средство при облекчаване на стомашни болки, както и при болезнена менструация. Изразеният седативен ефект на лайката я прави ефективно средство за контрол на безсънието, при тревожност, изнервеност и депресия.

Благоприятният ефект на лайката при стомашно-чревни заболявания се дължи главно на бисаболола. Установено е, че това вещество намалява количеството на протеолитичния ензим – пепсин, без да засяга количеството на стомашните киселини, което прави лайката подходящо средство при гастрит и язви.

Освен това, бисаболола се характеризира и с изразен противовъзпалителен ефект при кожни възпаления и често се включва в различни козметични формулировки.

Противовъзпалителните свойства на лайката до голяма степен се дължат на съдържащите се в цветовете флавоноидни съединения, като апигенин, кверцетин, лутеолин и др.. Това прави лайката отлично средство за лечение на възпаления на горните дихателни пътища като астма, кашлици и др.. Също така е ефективна и при възпаление на очите, включително и конюнктивит, възпаление на гърлото и устната кухина.

Етеричното масло от лайка се отличава с характерен аромат, който се дължи на веществото азулен. Поради тази причина етеричното масло от лайка широко се употребява в козметиката и парфюмерията.

Въпреки, че лайката е изключително полезна и лековита билка, трябва да се вземе в предвид, че при чувствителни хора може да отключи алергични реакции! Също така не бива да се употребява при бременност!

Често лайката може да бъде сбъркана с някои растения от род Artemisia, които са отровни!

Подобни публикации