Публикации

Можем ли да излекуваме мигрената с билки?

мигрена

мигренаМигрената е заболяване, което е познато на човечеството още от древността. Данни за него са документирани още преди Христа, по времето на Древен Египет.

Днес мигрената е едно от най-честите заболявания, които засягат предимно населението на развитите страни от Европа и Северна Америка. В световен мащаб мигрената засяга около 15 % или това е 1 млрд. души. По-често се проявява при жените, отколкото при мъжете, както и при хора с генетическа предразположеност.

В Европа мигрената засяга от 12% до 28% от населението в определен момент от живота, като най-често заболяването възниква между 15-тата и 24-тата година.

Каква е причината за мигрената?

Въпреки, че е често и широкоразпространено заболяване, все още не са изяснени напълно конкретните причини за мигрената. Най-вероятно една от основните предпоставки са физиологичен стрес и преумора. Някои състояния като пост-травматичен стрес, депресия, биполярно разстройство също допринасят за появата на мигрена.

Какви са симптомите?

Най-честият симптом е главоболието. В състояние на мигрена, главоболието може да премине в мигренен пристъп – силна и изразена болка в предната половина на главата. Понякога пристъпът е придружен от пулсиране, гадене, повръщане и чувствителност към светлина, звуци и миризми. Ако не се третира, състоянието може да продължи до 72 часа.

Може ли да се излекува мигрената?

Болката при мигренен пристъп трудно отшумява, без използването на болкоуспкояващи и аналгетици. За лечението на заболяването са необходими мерки, които да имат действие в дългосрочен план.

Кои билки са ефективни при мигрена?

мигрена

Пиретрум

Пиретрум

От край време пиретрума е използван за лечение на треска и главоболие. Основното биологично-активно вещество е сескитерпеновия лактон – партенолид, който проявява мощен болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект. Други съединения, които вероятно допълват действието на партенолида са флавоноидите апигенин и лутеолин.

Мента

Етеричното масло от мента се слави с изразеното си болкоуспокояващо действие, дори ако се приложи външно на мястото на болката. Активните компоненти на етеричното масло разширяват кръвоносните съдове и повишават потока на кръвта към мозъка, облекчавайки болката.

Прилагано външно обаче, етеричното масло от мента може да предизвика алергични реакции.

мигрена

Джинджифил

Установено е, че джинджифилът намалява появата и честотата на мигренните пристъпи. Действието му вероятно е свързано с повишаване нивата на серотонин. Чай от джинджифил или използването му като подправка е добро превантивно средство срещу мигрена.

Други препоръчителни храни, витамини и минерали:

Много често мигрената се получава в следствие на дефицит на някои важни хранителни елементи. Приемането на магнезий например спомага за намаляване състоянието на депресия, която е един от факторите за поява на мигрена.

Плодове, богати на антиоксиданти, есенциални мастни киселини, витамини от групата на В комплекса подпомагат пречистването на организма, както и изграждане на увредените от стреса структури, което би предотвратило появата на мигрена или би подпомогнало за нейното отшумяване.

Намаляването на стреса, установяване на здравословен режим на хранене и поддържане на добра двигателна активност може да предотврати появата на мигрена в дългосрочен план.

 

Подобни публикации