Публикации

Предменструален синдром – можем ли да го преборим?

предменструален синдром
предменструален синдром

Валериана (Valeriana officinalis)

Предменструалният синдром е проблем, с който мнозина жени се сблъскват ежемесечно. Състоянието се характеризира с емоционални и физически симптоми, появяващи се по време на овулацията и продължават до няколко дни по време на менструацията.

Физическите симптоми могат да бъдат по-леки, но и доста тежки, като най-често се изразяват в главоболие, отпадналост, болки в стомаха и подуване, промяна в апетита, гадене и дори повръщане.

Сред емоционалните симптоми най-често се наблюдава изнервеност, бърза и рязка промяна в настроението, безпокойство, липса на концентрация и др..

Всичко това се отразява върху самочувствието, работата и благосъстоянието на жените, създавайки неминуем дискомфорт.

Каква е причината за предменструален синдром?

Познаването на причините за този проблем, ще подпомогне неговото смекчаване или отстраняване.

Най-честата причина е хормонален дисбаланс, заради което и предменструалния синдром може не винаги да се наблюдава. Друга причина е дефицит на някои важни нутриенти, както и генетична предразположеност.

Може ли природата да ни помогне?

При някои жени, предменструалния синдром е изключително болезнен и употребата на болкоуспокояващи е почти неизбежна. Някои билки и храни обаче, предоставят алтернативно решение на проблема, което да действа в дългосрочен план.

Валериана – отпускайки гладките мускули, действа спазмолитично и облекчава болката. Освен, че облекчава болката, валерианата успокоява и нервните състояния при предменструален синдром.

Глухарче – като отлично диуретично средство, глухарчето стимулира елиминирането на излишната вода от организма и по този начин предотвратява симптомите на повръщане.

предменструален синдром

Аврамово дърво (Vitex agnus – castus)

Аврамово дърво (Vitex agnuscastus) – в последно време този дървесен вид придоби сериозна популярност заради лечебните си качества. От край време се е използвал от жените за гинекологични проблеми. От проведено клинично проучване, при 93% от жените приемащи екстракт от аврамово дърво се наблюдава намаляване симптомите на предменструален синдром. Екстрактът действа като регулира дейността на яйчниците, стимулирайки секрецията на хормони от хипофизната жлеза.

Малина – чай от листата на малина от край време се е използвал от жените преди и по време на менструалния цикъл. Действа релаксиращо на гладката мускулатура, има противовъзпалителен ефект и регулира кръвното налягане. Също така намалява болката при предменструалния синдром.

Други билки, които могат да се притекат на помощ и които всеки лесно може да си набави са лавандула, мента и маточина.

Със своето успокоително и антидепресивно действие, лавандулата може да намали нервните състояния по време на ПМС, както и да облекчи болките.

Ментата действа успокоително на храносмилателния тракт и също може да облекчи болките в коремната област. Освен това чай от мента стабилизира променливото настроение и същевременно тонизира организма и ободрява настроението.

Маточина

Маточината притежава силни антиокидантни свойства, което спомага за поддържане на тонуса и концентрацията по време на предменструалния синдром. Също така притежава и противовъзпалителен ефект. Може да се прилага под формата на етерично масло в ароматерапията или като чай.

След като една от причините за пременструален синдром е недостиг на някои важни хранителни вещества, с промяна в хранителния режим симптомите могат да бъдат облекчени.

Приемането на храни богати на витамин А и витамин В или под формата на хранителни добавки, с течението на времето биха намалили симптомите на ПМС. Витамините са изключително важни за нормалната функция на жлезите с вътрешна секреция. Също така спомагат за ефективното метаболизиране на въглехидратите, мазнините и протеините като по този начин, важните елементи могат бързо да се усвоят от човешкия организъм.

Подобни публикации