Публикации

Мента или джоджен?

мента
мента

Водна мента (mentha-aquatica)

Едва ли има някой, който да не познава тези растения, които въпреки популярността си, трудно биват разпознавани и разграничавани едно от друго. Въпреки многобройните си прилики, двете растения имат и значителни разлики, някои от които не са видими с просто око.

Ментата е позната под латинските наименования Mentha piperita и Mentha balsamea. Характерно за растението е, че е хибрид – кръстоска между водна мента и джоджен.

Джодженът е с латинското наименование Mentha spicata и е познат още като градинска мента.

Първата значителна разлика между двете растения е, че ментата е хибрид и следователно семената на растенията са стерилни и може да се разпространява само вегетативно.

мента

Мента пиперита (Mentha piperita)

Някои от морфологичните характеристики, по които човек може да разграничи ментата от джоджена са стъблата и растежа на растенията. Джодженът расте с изправено стъбло и се разпространява много повече в мястото си на растеж, докато ментата е по-ниска и наподобява пълзящо растение, като отделните индивиди са по-нарядко. Друга отличителна разлика са цветовете – джодженът цъфти с розови или сини цветове, а ментата с лилави.

Родствената връзка между двете растения предопределя и факта, че и двете билки имат редица полезни свойства и са високо ценени заради техните етерични масла, които са широко употребявани. През 2014 г. продукцията на мента била 92 296 тона, като 92% от нея идва от Мароко.

И ментата и джодженът намират приложения в кулинарията, билкарството, медицината, фармацията, козметиката и дори се използват като репеленти за комари.

мента

Джоджен (Mentha spicata)

Двете растения имат различен състав на етеричното масло, на което се дължи и разликата в аромата. Джодженът има по-мек и по-слаб аромат, който се дължи на основния компонент на етеричното масло – карвон. Друг компонент, който доминира при джоджена, но не и при ментата е лимонен.

Ментата има далеч по-остра и силна миризма, остър вкус и охлаждащ ефект, които се дължат на преобладаващия компонент в етеричното масло – ментол. Именно ментолът придава и една друга отличителна характеристика на ментата, която липсва при джоджена – анестетичния ефект при консумиране на мента, който се изразява в обратима и временна загуба на усет.

По отношение на лечебните свойства и двете растения оказват благоприятен ефект при различни възпаления, особено такива, предизвикани от настинка и грип. Основните компоненти на етеричните масла на ментата и джоджена оказват мощно действие при възпаление на синусите, гърлото и устната кухина. Също така стимулират и улесняват храносмилането, особено на мазнини и в последно време билките се препоръчват при затлъстяване. Ментата подпомага мускулната релаксация и е подходящо средство за облекчаване на менструалните болки.

Освен на етерични масла, двете растения са богати на фенолни съединения, с изразена антиоксидантна активност, както и на флавоноиди като лутеолин, апигенин, еридиктиол, които допринасят за противовъзпалителния ефект.

Установено е също така, че и ментата и джодженът проявяват противогъбична активност срещу гъби, предизвикващи разваляне на хранителните продукти и могат да послужат като алтернативно консервиращо средство.

Независимо дали отглеждате в градината си мента или джоджен, добре е да знаете, че най-високо съдържание на етерични масла имат младите листа (на върха на стъблото) при джоджена, и цветовете при ментата. Добре е връхните части и на двете растения да се събират точно преди цъфтеж, тъй като след това, съдържанието на етеричните масла намалява.

Подобни публикации