Публикации

Градински чай (Салвия) – римската „вода за уста“

градински чай

градински чайСалвията (Salvia officinalis) или известна още като градински чай е многогодишен вечнозелен полухраст от сем. Lamiaceae. Родината на растението е Средиземноморието и Близкия изток, но днес се среща като култивирано растение в много страни по света. Като представител на средиземноморския регион, салвията традиционно се използва както за лечебни, така и за кулинарни цели.

Употребата на билката датира още от древността, като се е вярвало, че има способността да прогонва зли духове, змии, да повишава плодовитостта на жените и др. Римляните ценели високо салвията и я използвали в различни ритуали и церемонии. Също така вярвали, че стимулира и запазва паметта. Използвали са я и за почистване на зъбите и устната кухина.

Салвията придобила особена популярност през Средновековието, когато се е използвала за замаскирване на старо и гранясало месо. Използвала се е и като тоник и като диуретично средство. Билката е и част от рецептата на Оцетът на четиримата крадци, за който се смятало, че прогонвал чумата. Салвията намирала приложение и при поддържане на косата, при нервни състояния, при ухапване от насекоми, възпаления на устната кухина и гърлото, както и при настинки и грип.

Днес, химичният профил на салвията е добре проучен. Установено е наличието на алкалоиди, гликозидни производни, фенолни съединения. Билката се характеризира и с разнообразен състав на етеричното си масло. Основните му компоненти са борнеол, камфор, кариофилен, цинеол, елемен, пинен. Установено е, че етеричното масло е отговорно за антибактериалната активност на салвията, като камфор и цинеол проявяват изразена антибактериална активност срещу някои бактерии Aromonas sp., които причиняват стомашно-чревни заболявания при човека.

градински чай

Богатият набор от фенолни съединения с антиоксидантни свойства, като хлорогенова киселина, розмаринова киселина, както флавоноиди с противовъзпалително действие, като лутеолин, галова киселина, епикатехин и рутин, правят салвията отлично средство при възпаление на горните дихателни пътища. Също така чай от салвия може да се приема при проблеми с храносмилането, както и за намаляване на холестерола.

В китайската народна медицина салвията е едно от основните средства, които се използват за прочистване на кръвта и активизиране на кръвообръщението.

Салвията действа и потогонно и може да намали топлите вълни по време на менопаузата при жените.

Етеричното масло от салвия може да се използва като своеобразно средство в ароматерапията, за прочистване на ума от негативни мисли. Също така сноп от растението може да послужи за прочистване на стари къщи и помещения от зли сили и негативна енергия.

Когато се приема салвия трябва да се вземе в предвид, че в големи количества може да предизвика кръвоизливи, затова не се препоръчва при обилна менструация!

Да не се използва и по време на кърмене, както и при приемане на витамин С, инсулин, витамини К и В, тъй като може да предизвика странични реакции.

Подобни публикации