Публикации

Невен – лечебно действие и приложение

невен

невенНевенът (Calendula officinalis) произхожда от страните по Средиземноморието, но е бил аклиматизиран да вирее в Северна Америка и Азия и в днешни дни можем да го видим да цъфти в градините по целия свят.

Растението се чувства добре в почти всякакъв вид почва, но предпочита леки до песъчливи, средно богати, добре отводнени почви.

Невенът е едногодишно растение, което принадлежи към семейството Asteraceae , което още включва маргаритките, хризантемите и амброзията.

Светло жълтите или оранжеви цветове цъфтят от ранна пролет до първите слани през есента. Страничните клонки и мъртвите цветове трябва да бъдат окастрени, за да се осигури по-висок растеж, както и по-голямо и продължително цъфтене.

По принцип невенът е устойчив на вредители и болести.

Невенът е бил използван за медицински цели със сигурност от 12-ти век насам, главно като средство, което е ускорявало процеса на заздравяване на раните и за предпазване от инфектиране.

Билката съдържа голямо количество флавоноиди, за които се счита, че подобряват способността на организма да създава нови кръвоносни съдове в увредените участъци и да натрупва хиалуронова киселина  в клетките – основния компонент на извънклетъчната матрица.

Хиалуроновата киселина допринася за делението на клетките, както и за подреждането и преноса на капилярната мрежа, което обяснява – защо невенът ускорява лечението на кожата.

Антигъбичните свойства на растението му отреждат важно място сред билковите лекарства против гъбични инфекции, млечница и глисти. Освен това невенът възпрепятства размножаването на бактерията Helicobacter pylori , която е свързвана с болести като гастрит, язва, рак на стомаха и съвсем наскоро с болест на Паркинсон.

Невенът има изразен естрогенен ефект и може да бъде полезен за третиране на някои от симптомите на менопаузата, както и такива свързани с менструацията. Използва се за облекчаване на прекомерната чувствителност и болезненост на гърдите и на менструалните спазми. Също така помага за възстановяване регулярността на женския цикъл.

невен

Основно билката се прилага при кожни неразположения, като леки изгаряния, (включително и слънчеви) и обриви (включително и обриви, предизвикани от памперси при бебета), както и при сериозни заболявания, като дерматити, екземи, акне и псориазис. Невенът показва добри резултати и за превенция на дерматити при пациенти с рак на гърдата по време на лъчева терапия.

Лечебното растение допринася за увеличаване на изпотяването, което благоприятства изхвърлянето на токсините от организма и естествения процес за справяне с вирусите.

Невенът понякога се използва като натурално средство за лечение на ушни инфекции и се прилага като капки за уши, особено при деца.

Хронични конюнктивити могат да бъдат третирани с промивки от отвара от невен. Билката намалява подуването и зачервяването, свързани с тази очна инфекция, но трябва да се има предвид, че всички интервенции на очните мембрани трябва да бъдат стерилни.

Възможни странични ефекти и противопоказания:

Невенът се счита за безопасна билка, но следва да се има предвид, че може да взаимодейства с лекарства за успокоение и понижаване на кръвното налягане. Ако приемате такива медикаменти, консултирайте се със специалист преди употреба.

Билката може да причини обриви при хора, които са чувствителни към растения от ботаническото семейство – такива като: маргаритките, хризантемите и амброзията

Растението въздейства на менструалния цикъл и не трябва се използва при бременност и кърмене!

Подобни публикации