Публикации

Бял равнец – за чиста кръв

бял равнец

бял равнецБелият равнец (Achillea millefolium) е многогодишно тревисто растение от сем. Сложноцветни (Asteraceae). Разпространено е предимно в Южна България по тревисти и каменливи места.

Стъблото е изправено и достига височина до 70 см, цветовете са бели и събрани в кошнички.

Белият равнец е много известна билка навсякъде по света и от векове е използвана за лечебни цели.

Счита се, че растението е получило името си “achillea” от гръцкия герой Ахил, който налагал раните си и тези на войните си с бял равнец. Още от там идва и най-древно познато приложение на билката – като кръвоспиращо средство и за заздравяване на рани.

Като доказателство за широката употреба и популярност на билката се явяват многото имена, които е получила в резултат на приложението си за лечебни цели или пък поради вярвания, че е магическо растение. Някои от тях са „nosebleed“,  „soldier’s woundwort“, „snake’s grass“.

В народната медицина белият равнец намирал приложения при почти всякакви състояния – при проблеми със стомашно-чревния тракт, при влошена секреция на жлъчката, при настинки, като затягащо средство, при хемороиди и бактериални инфекции, като успокоително средство при менструални смущения и други.

Тези приложения на билката се дължат на нейните противовъзпалителни, антиоксидантни и антибактериални свойства. Високата ефективност на белия равнец се обосновава с богатия и разнообразен състав на биологично-активните вещества.

Растението е богато на флавоноиди като лутеолин и кварцетин, които доказано действат като антиоксидантни и противовъзпалителни агенти. Също така билката е богата на етерично масло, чийто основен компонент е гермакрен Д – съединение също с изразена противовъзпалителна активност.

бял равнец

Освен това, етеричното масло от бял равнец се характеризира с широк антибактериален спектър (повечето растителни екстракти действат срещу малък набор микроорганизми). Висока инхибираща активност е установена срещу бактерии като Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Staphylococcus pneumoniae, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, както и срещу Aspergillus niger и Candida albicans.

Днес белия равнец намира същото приложение, каквото и имал и в етномедицината. Синергичното действие на биологично-активните вещества правят билката подходяща при настинки, диария, смущения на стомашно-чревния тракт, като успокоително средство. Като кръвоспиращо средство е подходящо както при вътрешни, така и при външни кръвоизливи, също и като компреси при отоци и различни наранявания. Белият равнец се счита за женска билка, защото помага при маточни кръвотечения, менструални болки, менопауза, дисменорея и хиперменорея. Билката има кръвопречистваща сила и е ефективно средство за детоксикация на организма.

Оправдана е и употребата на белия равнец при рани. Наличието на съединения с изразена противовъзпалителна, антибактериална и антиоксиданта активност допринася за бързото заздравяване на раната, тъй като в процеса на възпаление участват механизми, които се повлияват от съдържащите се в белия равнец биологично-активни вещества.

Освен за лечебни цели, белият равнец намирал приложение и като естествено багрило за памук. Поради характерния си аромат, в миналото се е използвал и за подправянето на алкохолни напитки като ейл и медовина.

При употребата на бял равнец трябва да се има в предвид, че допирът с растението може да отключи алергични реакции. Счита се също така, че продължителната употреба на билката може да има токсично действие.

Подобни публикации