Публикации

Коприва – силна кръв от природата

коприва

hqdefaultКопривата е познато и широко употребявано от дълбока древност растение. Народната медицина го е използвала най-често като кръвоспиращо средство при кръвоизливи от дихателните пътища, храносмилателния тракт и специално – при маточни послеродови кръвотечения и смущения в менструацията. Експериментално е доказано, че копривата свива съдовете на матката, но не оказва влияние на мускулния тонус, на силата и честотата на съкращенията.

Течен екстракт от коприва по 30-40 капки, 3-4 пъти дневно при клинично изследване показва ефективност при пубертетни и климактерични кръвотечения. При недостатъчна енволюция на матката след раждане и аборт се усилва и се ускорява съкращаването на маточната мускулатура. При възпаления на яйчниците и маточните тръби действа не само кръвоспиращо, но допринася и за разнасянето на възпалителния процес.

nettle_flower_full

Кръвоспиращите свойства на копривата се използват и при различни други кръвотечения – кръвотечение от носа, за лечение и профилактика на чревните течения. Копривата е добро средство против пролетната умора, анемия, повишава устойчивостта срещу различни заболявания, подобрява обмяната на веществата. Благодарение на своите кръвообразуващи ензими, тя помага при малокръвие, анемия и други тежки заболявания на кръвта.

Копривата се използва като диуретично средство при бъбречни камъни, отоци, асцит, при храносмилателни смущения, ревматични заболявания.

Сокът от прясна коприва понижава нивото на кръвната захар, което се обяснява с наличността на секретин, който стимулира панкреаса. Семената заедно с връхните части се препоръчват при захарен диабет (2 с.л. в 1 кофичка кисело мляко – изяжда се на 3 пъти след ядене)

Приложена външно, копривата понижава раневата секреция, стимулира гранулациите и епителизацията на поразените тъкани. Използва се и при косопад.

ВИДОВЕ ПРИЛОЖЕНИЯ И РЕЦЕПТИ

Запарка на чай: Една препълнена чаена лъжичка само се попарва с 1/4 литър вода и се оставя малко да покисне.
Тинктура от коприва: Корените, изровени през пролетта или есента, се измиват и изчист­ват с четчица. нарязват се на дребно и се напълват в бутилка до гърлото. Заливат се с 38 до 40 % – градусова ракия и се оставят 14 дни да престоят на топло място.
Бани на краката: По две препълнени шепи добре измити, с четчица изчистени, корени и прясна коприва (дръжки и листа) се накисват и оставят да пренощуват в 5 литра вода. На следващия ден се слагат на печката, докато водата заври. След това при температура, колкото може да издържи човек, в нея се накисват краката в продължение на 20 минути. През време на банята копривата остава във водата. Тази баня, затоплена отново, може да се използува пак от два до три пъти.
Миене на главата: 8 до 10 препълнени шепи прясна или изсушена коприва се слагат в 5-литрова тенджера със студена вода и на слаб огън се оставят бавно да кипнат. Оставят се 5 минути да покиснат. Ако се използуват корени от коприва, тогава се накисват две препълнени шепи в студена вода и се оставят да пренощуват, на следващия ден се загряват, докато водата заври и след това се оставят 10 минути да се изкисват. За миенето на главата е добре в този случай да се използува сапун за пране.

Подобни публикации