Публикации

Ангелика – билката на Архангел-Михаил

ангелика

ангеликаАнгеликата (Angelica archeangelica) или още наричана на български лечебна пищялка е двугодишно тревисто растение от сем. Apiaceae. Расте предимно в северните страни като Финландия, Дания, Швеция и Норвегия, където е и много популярнa и с широка употреба. В България ангеликата расте по влажни, мочурливи места и покрай речни брегове. В много страни растението се култивира заради ядивните си надземни части.

Съществува  легенда, според която по време на мащабна епидемия от чума в Европа, Архангел-Михаил се явил на един монах и посочил ангеликата като лек срещу чума. Именно заради това растението получило името си. От тук вероятно произхожда и вярването, че билката може да прогонва зли духове.

От 10-ти век до днес, ангеликата широко се култивира както за кулинарни, така и за медицински цели. Много е популярна в скандинавската култура, особено сред саамите, които я използвали в своята шаманска медицина.

В някои европейски страни като Франция, ангеликата се използва за подправяне на едни от най-известните ликьори. Поради приятния си и сладък аромат, корени от ангелика се използват и при дестилацията на джин, заедно с хвойна и кориандър.

ангелика

По принцип всички части на растението могат да се използват за кулинарни и медицински цели, но само коренът е включен в официалната фармакопея на Швейцария, Австрия и Германия.

Корените на растението са богати на терпени като α-пинен и β-филандрен. Открити са около 80 различни ароматни съединения, като от особен интерес за парфюмерията е циклопентадеканолид, който въпреки, че се съдържа в много ниска концентрация, е отговорен за приятния аромат на ангеликата.

Етеричното масло от ангелика стимулира секрецията на стомашни сокове, като по този начин подпомага храносмилането. Също така подпомага движението на храната по храносмилателния тракт и абсорбцията на хранителни вещества.

Ангеликата е отлично спазмолитично средство, особено при кашлици, диария и конвулсии. Етеричното масло индуцира отпускане на гладката мускулатура, облекчавайки болката и спазмите. Също така проявява отхрачващо действие и помага при инфекции на горните дихателни пътища, синузит, както и при натрупване на секрет в белите дробове.

Билката проявява още потогонно и диуретично действие, като по този начин допринася за намаляване на температурата при грип и настинки.

Не е препоръчително ангеликата да се употребява от хора с язви на стомаха и камъни в бъбреците! Също така е противопоказна употребата на ангелика от бременни! Поради високото и разнообразно съдържание на фуранкумарини, при допир с кожата, растението може да предизвика екземи и обриви!

Трябва да се вземе в предвид, че ангеликата много прилича на някои отровни растения като хераклеум и бучиниш!

Подобни публикации