Публикации

Читрак – храносмилателният огън

читрак

читракЧитракът (Plumbago zeylanica) е многогодишно тревисто или храстовидно растение, принадлежащо към сем. Plumbaginaceae. Растението не може да се определи нито като тревисто, нито като храстовидно, тъй като се среща както в полегато положение, така и в изправено и пълзящо. Стъблото може да достигне до 2 м, цветовете са нежни, бели на цвят, без аромат.

На английски език читракът се нарича още “leadwort”, което се дължи на факта, че при контакт с кожата, сокът от билката предизвиква обезцветяване на кожата, наподобяващо цвета на оловото.

В Аюрведа читракът се нарича още “agni”, което означава огън. Това наименование вероятно се дължи на факта, че отварата от растението действа много бързо, както и че в големи дози проявява токсичен ефект.

Читракът е много известно медицинско растение в Азия и Африка и е широко употребявано в етномедицината на различни страни и народи. В Нигерия например, екстракт от корен на читрак, заедно с растителни масла се е прилагал при ревматични отоци. В Етиопия, стрити на прах корени или листа са се използвали за лечението на гонорея, сифилис, туберкулоза, както и за налагане на рани и отоци.

В Индия, читрака е едно от най-важните медицински растения в Аюрведа още от древни времена. Характеризира се с широк спектър на действие, но се е употребявало предимно при стомашно-чревни неразположения, най-вече при диспепсия (затруднено храносмилане).

Читракът се характеризира с богат химичен профил. От всички части на растението, включително и семената, е изолиран плумбагин, както и негови деривати. Наред с това съединение са изолирани още тритерпени, алкалоиди, танини, флавоноиди, сапонини.

читрак

Физиологичните ефекти на читрака се преписват предимно на плумбагина, тъй като е изолиран в най-големи количества. С най-голямо фармакологично значение се счита коренът на растението, тъй като от него се изолира най-голямо количество плумбагин.

Плумбагинът е съединение с изключително широк спектър на действие. Проявява антиоксидантна активност, противовъзпалителна, противопаразитна, антибактериална, противовирусна, антитуморна и др.

Установено е, че плумбагинът значително инхибира растежа на стафилококови и стрептококови бактерии, както и на Salmonella spp..

Днес корените от читрак се използват предимно при стомашно-чревни заболявания. Екстракт от корените повлиява различни процеси в стомашно-чревния тракт, на което вероятно се дължи и благоприятното му действие. Освен това в корените от читрака е установено наличието на протеазни ензими, както и на витамините А, В1, В2 и витамин С.

Употребата на читрак ускорява абсорбирането на хранителни вещества в стомашно-чревния тракт, както и преработката на мазнините, което го прави подходящо средство за отслабване. Също така за плумбагина е установено, че намалява холестерола.

Всички тези благоприятни ефекти на читрака го правят подходящ за хора с лошо храносмилане, колити, запек и склонност към хемороиди.  Читракът може да се прилага заедно с други растения, което значително би ускорило и засилило действието му върху стомашно-чревния тракт.

Въпреки, че проявява редица полезни биологични ефекти, плумбагинът, който се съдържа в читрака се класифицира и като токсин. За това в Аюрведа се препоръчва преди употреба, корените на растението да бъдат много добре пречистени и да не се превишава препоръчителната доза. Употребата на читрак от бременни трябва да бъде ограничена или в минимални дози.

Продукти, съдържащи Читрак (Plumbago zeylanica):

https://www.znaharia.com/produkt/%d1%87%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%ba-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d1%85-herbal-hills-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d1%8a%d1%80%d0%b7-%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%b8%d0%b7%d1%8a%d0%bc/?v=461b1990fe86

Подобни публикации