Публикации

Резене – древен лек за стомах

резене

резенеРезенето (Foeniculum vulgare) е многогодишно тревисто растение, което много наподобява копъра. Има перести листа и цъфти с жълти цветове.

Родината на растението е Средиземноморието, но у нас, а и в много други страни е широко култивирано и е възможно дори да се среща и в диво състояние.

Резенето се отличава със силен аромат и се слави с широка кулинарна и медицинска употреба. Заедно с анасона, резенето е една от основните съставки на абсента.

На гръцки резенето се нарича „маратон“ или „маратос“, което идва от известната битка при Маратон, която се е състояла на поле, на което растяло резене. В Англия резенето е била една от билките, включени в Заклинанието на деветте билки, което се използвало при отравяне и инфекции.

В етномедицината растението се е употребявало като газогонно средство, както и за намаляване на метеоризма при новородените. В Индия семената се консумирали сурови за подобряване на зрението и храносмилането.

От съвременните изследвания е установено, че екстракти от семената на резене проявяват благоприятно действие при лечението на глаукома, както и при хипертония.

Не е случайно, че резенето традиционно се е използвало като хранителен източник, тъй като е богато на протеини, мазнини, минерали, фибри и най-вече въглехидрати. Едни от важните хранителни вещества в резенето са тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин С и минералните елементи калций, калий, желязо, натрий и фосфор.

Растението е известно още и с етеричното си масло, характерния аромат на което се дължи на анетола. Други основни компоненти са функон, естрагол, α-феландрен. Концентрацията на отделните компоненти на етеричното масло зависят от етапа на развитие на растението и произхода му.

Етеричното масло на резенето се характеризира със значителен антибактериален ефект срещу някои бактерии като Lysteria monocytogenes, Staphylococcus aureus, както и срещу дрождите Candida albicans и някои филаментозни гъби като Aspergillus и Fusarium.

резене

Резенето е богат източник на антиоксидантни съединения като кемферол, розмаринова киселина, кварцетин и други фенолни и флавоноидни съединения.

За какво е полезно резенето?

Поради високата си хранителна стойност и съдържание на биологично-активни вещества, резенето оказва благоприятен ефект върху различни състояния на човешкия организъм.

Семената и зелените части на растението подпомагат храносмилането, като някои компоненти на етеричното масло стимулират секрецията на стомашни ензими и улесняват абсорбцията на хранителните вещества.

Резенето проявява и слабително действие, което го прави подходящо средство при запек. Същевременно растението оказва благоприятен ефекти при лечението на диария, предизвикана от бактериална инфекция.

Някои минерални елементи като натрия и калия спомагат за регулиране на кръвното налягане, а съдържанието на фибри подпомага намаляването на холестерола, с което се предотвратява появата на хипертония.

Резенето оказва и благоприятно действие върху респираторния тракт, поради отхрачващото действие на цинеола и анетола.

Анетола, съдържащ се в резенето проявява и известна инсектицидна активност и може да бъде използват като репелент против комари.

Въпреки широката си и безопасна употреба, не е препоръчително резенето да се приема в големи дози, тъй като може да предизвика странични явления като гадене, повръщане, виене на свят и др. Трябва да се вземе в предвид и че основния му компонент – анетола има естрогенна активност.

Подобни публикации