Публикации

Билки срещу грип – част втора – потогонни

билки срещу грип

билки срещу грипВ предишната статия се запознахме с билките – имуностимуланти, както и с четирите основни групи лечебни растения, подходящи срещу вирусни инфекции. Нека да припомним: Първата група – билки, които стимулират имунната система. Втората група – билки, които имат потогонно действие: Тези растения предизвикват леко втрисане и изпотяване. Треската е знак, че имунната система работи и тялото се защитава от инфекцията. Третата група – растения, които притежават противовирусни и антибактериални свойства. Те потискат вирусите и възпрепятстват развитието на бактериални колонии в засегнатите части от тялото – сливици, дихателни пътища, бял дроб и други. Четвъртата група са билки с високо съдържание на слузни вещества, като – лечебна ружа, горски слез, медуница и др. Те спомагат за намаляване на възпалението и защитават лигавиците на устната кухина и гърлото от повторно възпаление. Освен това разводняват бронхиалния секрет, действуват спазмолитично на гладката мускулатура на бронхите.

Ако търсите естествен начин да отстраните токсините от тялото си и се справите с вирусите, то тогава трябва да опитате с потогонните билки. Тази група лечебни растения предизвикват изпотяване, което се задейства автоматично, като рефлексна реакция на организма. Това ги прави високоефективни, природни средства подходящи за редица неразположения, като грип, болки в ставите и кожни проблеми.

Потогонните билки насърчават детоксикацията при диетите за сваляне на килограми, подобряват кръвообръщението, спомагат за справянето с редица бактерии, причиняващи стомашно-чревни заболявания, допринасят за изхвърляне на вредните вещества (включително и тежки метали) от жлъчката и черния дроб. Освен това се използват при отоци и прекомерна задръжка на течности, тъй като редуцират тяхното количество чрез отделянето им през порите на кожата.

В тази статия ще разгледаме различните типове потогонни билки и ще се спрем на някои от най-значимите представители на тази група.

  1. Черен пипер. Потогонните му свойства го правят ефективен лек при грипни състояния. Стимулира потенето и преглъщането на слюнката и храната. Билката може да се прилага локално за облекчаване на главоболие и синузит. Спомага за елиминиране на токсините чрез потта и урината, като ускорява тяхното образуване и отделяне.
  2. Канела. Билка с изразен потогонен ефект, която се използва за подобряване на периферната микроциркулация на кръвта. Канелата също така променя пътя на кръвообръщението, като по този начин регулира слабостта и напрежението в тъканите на повърхността на тялото. Всички знаем, че вирусните инфекции обикновено са съпроводени с болка под кожата и схващане в мускулите.
  3. билки срещу грипЧесън. Основната съставка на чесъна – алицин стимулира функцията на потните жлези. По този начин се увеличава потенето и съответно изхвърлянето на токсините.
  4. Полски бъзак или Черен бъз. Билката е известна със своя потогонен ефект. Той се дължи на специфични киселини и флавоноиди, съдържащи се в растението.
  5. Бял оман. Съдържа инулин, който е от типа фитохимични съединения, спомагащи за изхвърлянето на токсините чрез потта.
  6. Джинджифил. Той принадлежи и към категорията – имуностимуланти, които разгледахме в предишната статия. Двойното му действие го прави изключително подходящ срещу вирусни инфекции. Потогонният ефект при него се дължи на способността му да повишава телесната температура. Това свойство на джинджифила също така ускорява метаболизма и процеса на детоксикация.
  7. Лют пипер. Активното вещество – капсаицин, което се съдържа в лютите чушки спомага за генерирането на топлина в тялото чрез повишаване на кръвообръщението. Той има дразнещо действие и създава парливо усещане при контакт с кожа и особено с лигавицата.

Подобни публикации