Публикации

Прунела – широкоспектърен унищожител на бактерии и вируси

прунела

прунелаПрунелата (Prunella vulgaris) е многогодишно тревисто растение от сем. Устноцветни. Разпространена е в Европа, Азия и Северна Америка.

Може да бъде забелязана край пътища, градини, запустели места и гори.

Стъблото на растението достига височина от 5 до 30 см, понякога е пълзящо, цветовете са виолетово-бели.

Прунелата от край време се е използвала като храна – в супи, салати и други, поради високата си хранителна стойност. Съдържа високи нива на витамин А, С и К, както и минерални елементи.

В етномедицината билката се е използвала за налагане на рани, когато липсвало друго средство. Също така прунелата била известна и с лечебния си ефект при възпаления на гърлото, като ангина, откъдето получила и името си.

В последно време прунелата придобива все по-голям интерес и внимание. Съвременните фармакологични изследвания показват, че билката притежава ценни и разнообразни биологични свойства – проявява имуномодулиращ ефект, хипогликемичен ефект, защитава от UV радиация, притежава антиоксидантна, противовъзпалителна, антибактериална и антивирусна активност.

Прунелата се характеризира с широк набор от биологично-активни вещества. Богата е на тритерпеноидни съединения, от които преобладава съдържанието на урсолова киселина, олеанолова киселина и бетулинова киселина.

Антиоксидантните свойства на растението се дължат на високото съдържание на феноли и фенолни киселини като розмаринова киселина и нейни деривати, както и на наличието на кварцетин.

прунела

Други съединения с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства са флавоноидите, които са представени предимно от лутеолин, кемферол и рутин. Прунелата съдържа също така и флавоноидни гликозиди като хиперозид.

Етеричното масло на растението е представено предимно от евкалиптол и β-пинен.

Макар и в България прунелата да не е много позната билка, китайската медицина високо я цени заради многобройните си полезни ефекти.

Едно от най-важните свойства на прунелата, според китайската медицина, е способността да подпомага разграждането на мазнини, което я прави ефективно средство при наднормено тегло. Действието ѝ при отслабване е комплексно – от една страна прунелата проявява успокоителен ефект върху нервната система и подпомага борбата със стреса (който е един от факторите за затлъстяване), а от друга страна подпомага обмяната на веществата и прочиства кръвта и организма.

Друго важно и ценно свойство на прунелата е нейната антивирусна активност. Установено е, че изолиран от растението сяро-съдържащ полизахарид проявява инхибиращо действие спрямо вируса на HIV. Също така други полизахариди са ефективни срещу херпес вируса.

Важна характеристика на екстракти от прунела е широкия спектър на антибактериално действие, заради което билката широко се използва при настинки, грип и инфекции.

Установено е, че проявява активност срещу Staphylococcus spp., Pneumococcus spp., Dysentery bacillus, E. coli, Pseudomonas aeruginosa и много други.

Прилагани външно, мазила от прунела са ефективни и при атопичен дерматит. Противовъзпалителните и антибактериални свойства я правят отлично средство при лечение на кожни заболявания, екземи и рани.

Въпреки редицата си полезни свойства, употребата на прунела от бременни е противопоказна, както и не се препоръчва в големи дори и продължително време от хора със слаби стомаси!

 

Подобни публикации