Публикации

Какво е алицин?

алицин

алицинЧесънът (Allium sativum) е едно от най-древните познати растения, както в кухнята, така и за лечебни цели. Той не само придава живец на почти всякакви ястия, но същевременно е и незаменимо природно лечебно средство.

С отличителните си миризма и вкус, чесънът бързо е набрал популярност и днес не може да бъде сбъркан с никое друго растение. Тези отличителни характеристики на чесъна се дължат на биологично-активното вещество – алицин.

Алицинът е сяро-съдържащо съединение с разнообразни биологични свойства. Получава се в следствие на ензимно-зависима реакция, която възниква при нараняване тъканта на растението. Това е и причината, поради която чесънът има силен аромат, когато е намачкан или нарязан.

От край време чесънът се радва на изключително внимание и популярност. Освен с лечебните си качества, чесънът се считал за средство срещу вампири, като антидот при ухапване от „бесни“ кучета, както и за предпазване от „зли очи“ в родилните помещения. Активната употреба на чесън в миналото, вероятно се е основавала на наблюдения и догадки, докато през 1944 г, не станало ясно на какво чесънът дължи полезните си свойства. Тогава Кавалито и Бейли изолирали алицина, който не случайно е наричан „сърцето на чесъна“. Започнали многобройни изследвания върху алицина, в резултат на които са установени биологичните му свойства и е потвърден лечебния потенциал на чесъна.

И до днес това растение се радва на изключителен интерес и потребление. В някои западни страни например, продажбата на чесън и хранителни добавки, съдържащи алицин, се равнява на продажбата на някои терапевтични лекарства.

Няколко експеримента, подкрепени с клинични проучвания разкриват благоприятните ефекти на чесъна и съдържащия се в него алицин, а именно – намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания, намаляване риска от рак, мощен антибактериален и антиоксидантен ефект, подпомагане пречистването на организма и защита на черния дроб.

Влияние на алицина при сърдечно-съдови заболявания.

Няколко клинични проучвания доказали, че алицинът намалява кръвното налягане при повече от 80% от пациентите, страдащи от хипертония.

Консумирането на чесън има още превантивен ефект срещу атеросклероза, като е установено, че алицина намалява липидното съдържание в артериалните мембрани и така предотвратява тяхното запушване.алицин

Антибактериални свойства на алицина.

Употребата на чесън като антибиотично средство датира още от времето на Луи Пастьор, по време на Първата Световна война, екстракти от чесън са се използвали като антибактериално и антисептично средство.

Установено е, че алицина има широк спектър на действие и не случайно го наричат „най-естествения антибиотик“. При проведено изследване е установено, че алицинът е ефективен срещу микроорганизми, които предизвикват инфекции на уринарния тракт и същевременно са резистентни към антибиотици. Това са E. coli, S. aureus, P. aeruginosa, K. pneumoniae и някои видове Enterococcus. Освен това е установено, че алицинът, в комбинация с някои антибиотици оказва много по-мощно действие, отколкото при прилагане на двете субстанции по отделно.

Защо е полезно да ядем чесън или да приемаме чист алицин под формата на хранителна добавка?

  • Ежедневния прием на чесън намалява вероятността от настинка до 60%, както и нейната продължителност
  • Предотвратява инфекции и зарази
  • Намалява кръвното налягане
  • Естествен антиоксидант и намалява оксидативния стрес, осигурявайки цялостна защита на организма
  • Подпомага пречистването и поддържането на здрав черен дроб
  • Ако не харесваме миризмата на чесън, защитното покритие на хранителната добавка потиска миризмата, запазвайки полезното действие на алицина

Алицинът има комплексно действие върху човешкия организъм. Редовния прием на алицин в определени количества (при здрав човек), спомага за защитата и укрепването на организма.

Подобни публикации