Публикации

Противовирусни народни средства

противовирусни

противовирусниЛечение на обикновена настинка и други вирусни инфекции може да се направи чрез народната медицина. Подобна терапия често е необходимост. Вирусът обикновено атакува внезапно и ако нямаме лекарства или отворена аптека, първа помощ може да се окаже чрез правилно приготвяне на антивирусни народни средства.

При внезапните настинка или грип е напълно приемливо да използвате популярни и ефективни антивирусни билки. Те са за предпочитане не само защото са почти винаги под ръка, но и поради тяхната ефективност, простота и безопасност при употреба са подходящи да бъдат използвани от деца и много от тях са разрешени по време на бременност.

Лечението на различни вирусни респираторни заболявания чрез народните средства е известно от векове. В рецептите се използват лечебни билки, които са под формата на алкохолни тинктури, чай, отвари и мазила. Те имат високи показатели за ефективност, които в някои ситуации са дори много по-добри по отношение на резултатност и простотата при използването им отколкото популярните медикаменти.

Тук са най-основните ефективни и популярни народни методи за лечение:

Пиенето на черен или зелен чай с пипер е силно ефективно при появяването на първите признаци на настинка или вирус. Той активира кръвообращението, подобрява изтичането на лимфата, което увеличава цялостната резистентност към вирусите.

Ако пиете чай с малини или с мед ще предизвикате изпотяване, което значително ще ускори процеса на възстановяване. Това е подходящо както при възрастни, така и при деца. Друга билка, която предизвиква изпотяване е липата. Нейния ефект е доста осезаем – изпийте чаша горещ чай от липов цвят и ще проверите твърдението.противовирусни

Лечение с бъз. Когато има вирусни инфекции е добре да се използва сироп от бъз, богат на цианид, който има сериозен лечебен ефект върху тялото, но в малки дози. Трябва да припомним един основен принцип за лечебните вещества, а именно, че тяхната доза прави отровата.  Две групи вещества, означени с емпиричните наименования – самбуцин и самбунигрин в бъзака са силно токсични. Химически те са комплекс от цианид-индуцирани гликозиди и при поглъщане на по-голямо количество в нашия организъм могат да отделят свободен цианид, със всички симптоми на цианово отравяне (подобно на популярния циан-калий). В сурово състояния всички части на растението са отровни и единствено в плодовете, но само в етапа на тяхната пълна зрялост преди оронване  концентрацията на токсините рязко пада. Природата е предвидила прост и универсален механизъм за защита от отровни растения – вкусът е непоносимо горчив и изгарящ. В презрелите плодове този горчив вкус изчезва, те стават сладникави, с леко натрапчиво неприятен послевкус. За да приготвите сироп от бъз изберете хубаво узрели плодове черен бъз. Зеленикавите зърна ги изхвърлете, защото са отровни.  Подредете ги  в голям буркан, като редувате ред плодчета, ред захар до горе. След като покриете с марля буркана го сложете на слънце. Така трябва да стои 40-50 дни, за да ферментира. Прецедете през марля или цедка и разпределете в по-малки бурканчета. Поставете на тъмно и студено място. Приготвеното лекарство се взима по 1 с.л. сутрин, обед и вечер на гладно, 20 минути преди хранене. Ако ще правите  профилактика е само веднъж дневно – сутрин. Добре е да започнете приема един месец преди започването на грипните вируси.

Не забравяйте и чесъна, който оказва влияние върху тялото с мощни антибактериални и антивирусни свойства, които имат положителен ефект върху имунната система.

За възрастни и деца над 10 години е подходящо пиенето на чай с ехинацея за предпочитане три пъти на ден. Тя има идеални имуностимулиращи характеристики.

Джинджифилът се характеризира с уникален антивирусен ефект. Може да се направи чай, като се добавят  100гр.  към три чаши вряла вода. Може да престои така 20 мин. или да го варите 10мин. Пие се студен или горещ. Добавя се мед, мента, кафява захар, лимон, лют червен пипер по желание, но е за предпочитане ако ще се борите с грип. Този чай може да се разреди със зелен или черен чай и да се пие профилактично.

Едно от ефективните лечебни растения при инфекция с вируси е червения кантарион. За да го използвате за лекарство, трябва да приготвите отвара в пропорция една супена лъжица от билката на чаша вряща вода. Вземете за предпочитане преди хранене 3-4 пъти на ден.

За борба с настинките може да използвате цветовете на детелината. За да приготвите отварата вземете две лъжици цветове и  ги залейте с чаша вряла вода (това е дневната доза). След 5 мин. прецедете. Взима се два пъти дневно половин час преди хранене.

Много добър ефект върху тялото има червения лук. Вземете средно голяма глава, залейте я до половината с варено мляко. След като престои в продължение на 30 минути, отварата се прецежда и се изпива половината количество точно преди лягане и втората половина веднага след пробуждането. Отварата трябва да е гореща, когато се пие. Взима се в продължение на  4-5 дни.

 

 

 

Подобни публикации