Публикации

Дребноцветна върбовка – ползи при увеличена простата

дребноцветна върбовка

дребноцветна върбовкаДребноцветната върбовка (Epilobium parviflorum) е многогодишно тревисто растение от сем. Върбовкови (Onagraceae). В България се среща из влажни места, край реки и влажни поляни.

Цветовете са дребни, дълги до 1 см, бледорозови или лилави. Плодът е разпуклив, а семето представлява хвърчилка от власинки.

Върбовката се среща и в други страни по света и е добре позната на много народи. В Северна Америка например, индианците използвали растението при болезнено уриниране, проблеми с простатата, при кашлица, кръвоизливи, гастрит, туберкулоза, рани и проблеми с кожата.

Младите листа и стъбла са се използвали като храна, а власинките по семената са намирали приложение при правенето на конци, тъкане на платове и дори за разпалване на огън, откъдето вероятно идва едно от наименованията на растението “fireweed”.

В Европа лекарите считали, че върбовката е ненадминато средство при диария, холера, дизентерия. Растението се използвало още при екземи, себорея и други кожни възпаления.

Наред с множеството си приложения, дребноцветната върбовка е ценена най-вече заради благоприятния си ефект върху простатата и дори се е препоръчвала на хора с доброкачествено уголемяване на простатата.

Всички тези ефекти на растението се дължат на разнообразния и богат състав на биологично-активни вещества. Надземните части съдържат фитостеролни естери и фитостеролни гликозиди, както и забележително количество фенолни съединения.

дребноцветна върбовка

За дребноцветната върбовка е характерно съдържанието на елаготанините, като оенотеин Б, а основен флавоноид е мирицетрин. Други характерни съединения са кафеената и хлорогеновата киселина, елагова киселина, кварцетин и кемферол.

Химичният профил на растението обуславя и неговите антибактериални, антиоксидантни, противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства.

За оенотеин Б, което е характерно за върбовката съединение, е установено, че освен антиоксидантна активност, проявява и инхибираща активност спрямо деленето на някои клетки и спрямо действието на някои ензими като 5-α-редуктаза, който допринася за увеличаването на простатата.

При проведени in vitro експерименти е установено, че екстракти от дребноцветна върбовка наистина имат ефект при увеличаването на простатата. Установено е, че оенотеин А и оенотеин Б проявявали по-силна инхибираща активност спрямо ензима 5-α-редуктаза, в сравнение с агента, който се използвал като референция.

Оенотеин Б проявява още противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства и затова е в основата на редица патентовани продукти за третиране на кожни възпаления. Извлек от билката се използва още като болкоуспокояващо при главоболие, равматични болки и други. Използването на растението като храна от много народи се основата на високото съдържание на витамин С и витамин А.

Въпреки, че повечето полезни ефекти на билката се отдават на оенотеин Б, дребноцветната върбовка е източник на много други съединения с изразена антиоксидантна, противовъзпалителна и антибактериална активност и тяхното синергично действие може да окаже ефект при различни заболявания.

Подобни публикации