Публикации

Ветрогон – за мъже и за жени

ветрогон

ветрогонВ човешкото тяло – простатата е един от най-уязвимите органи. Възпалението на простатата се нарича „простатит“, което се провокира от много фактори. Патологията се характеризира със специфични симптоми, при получаването на които трябва  да посетите уролог или хирург за правилна диагноза и незабавно започване на адекватно и ефективно лечение. Преди да започнете да лекувате простатната жлеза в дома, трябва да се свържете със специалист, да се срещнете и да съгласувате с него начина на използване на билката и дозировката.

Няма друго лечебно растение, толкова уважавано в миналото, както ветрогона. Според легендата древногръцката поетеса Сафо използвала  корените като средство за засилване на сексуалната активност. С това си действие растението е било много популярно в древността. Но това не са единствените достойнства на билката.  Благодарение на изключителния си химичен състав неговото действие е кръвопречистващо и диуретично. В допълнение, препаратите, в чиито състав влиза растението се използват за бронхиална астма, бронхит, респираторни заболявания и настинки, болкоуспокояващо при възпаление на горните дихателни пътища, болки в гърлото, белодробна туберкулоза,  магарешка кашлица и др.

Ветрогонът (Eryngium campestre) наричан още биволски трън е многогодишно тревисто растение от семейство Umbelliferae. Има дълъг корен във формата на вретено. Стеблото е крехко, 30-60 см. високо,  сиво-зелено на цвят. Листата са твърди, приседнали и обхващат стъблото, пересто наделени и бодливи. Съцветието е голямо,  рядко, разклонено, със сферични светлозелени глави. Венчелистчетата са белезникави. Цъфти в периода юли – септември. Плодът е елипсоиден с две семена. Растението расте по протежение на пътищата, по склоновете, като трева в полето.ветрогон

За медицински цели се използват корените (Radix Eryngii campestris) или стръковете (Herba Eryngii).  Корените се изкопават в началото на пролетта или есента, след като семената са узрели, за предпочитане след дъжд, когато почвата се накисва.Те се измиват, нарязват на парчета 7-10 см, след това парчетата се разрязват. Изсушават се при температура до 50 ° С.

Корените на това растение съдържат сапонини, етерично масло, органични киселини (лимонена, ябълкова, хлорогенна, розмаринова, оксалова и др.), танини, витамин С (до 160 mg%), въглехидрати (глюкоза, фруктоза, захароза). Въздушната част на растението има подобен състав, но в други пропорции. Семената съдържат до 0.6% етерично масло с мирис на кехлибар и мускус.

Билката участва като важна съставка в много чайове за зачеване. Голяма част от „бодливите“ билки имат отношение към оплождането – там където е нужно „проникване“.

Когато е нарушена функция на простатната жлеза свързана със сексуална слабост и трудно уриниране билката също оказва положително влияние. Ето няколко варианта за използването на тази изключителна билка.

ветрогон

  • От цветчето можете да подготвите отвара – 2 супени лъжици билки се поставят в две чаши вряща вода за 2 – 3 часа. Вземете по половин чаша 4 пъти на ден преди хранене.
  • Друг вариант е 1 супена лъжица корени се готвят на слаб огън за 10 минути в 0,5 литра вода и се пият в същата доза.
  • Прясно изцеден сок се взима три пъти на ден по една лъжичка.
  • При простатит с трудности при отделянето на урината се вземат 2-3 чаени лъжички сушени корени и коренища, запарват се в продължение на 2 часа с чаша вряла вода, прецеждат се и се пият на части през целия ден.

Въпреки широкия набор от полезни свойства, ветрогонът също има и противопоказания. Отварите с това растение не трябва да се употребяват:

  • по време на менструация;
  • по време на бременност;
  • в присъствието на хипертония.

Подобни публикации