Публикации

Червена боровинка – защо е толкова търсена и специална?

червена боровинка

червена боровинкаКонсумацията на дребни плодове набира все по-голяма популярност и значение. Установено е, че именното дребните червени и тъмни на цвят плодове като боровинките проявяват най-благоприятно действие върху човешкото здраве, в сравнение с другите плодове. Причината е високото хранително съдържание на съединения и елементи, които действат в ниски концентрации, както и наличието на биологично-активни вещества с мощно антиоксидантно действие.

Червената боровинка (Vaccinium vitisideae) е вечнозелено храстовидно растение от сем. Пиренови (Ericaceae). В естествения си хабитат е разпространено в северните гори на арктичната тундра в цялото северно полукълбо.

Червената боровинка може да толерира много ниски температури – до -40о С, понякога дори по-ниски, а през горещите лета може да забави растежа си.

Първите данни за култивиране на червена боровинка са от 1745 г., когато Императрица Елизабет заповядала целият град Петерхоф да бъде засаден с боровинки. През 1960 г. започва масовото култивиране на растението с цел търговия.

Какво прави червената боровинка толкова търсена и специална?

Червената боровинка е богат източник на хранителни вещества като витамин С, витамин В, микро- и макро-елементи. Тя е високо ценена и заради високото и разнообразно съдържание на биологично-активни вещества като феноли, флавоноиди и антоциани, на които всъщност се дължи и славата на растението като мощен антиоксидант.

Консумирането на плодове, включително и боровинки, съдържащи съединения с такава активност е свързано с няколко неща:

  • Поддържане на добро общо здраве
  • Намаляване риска от затлъстяване
  • Намаляване риска от появата на хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания и др.

При проведено лабораторно изследване е установено, че груб екстракт от червена боровинка и екстракт, съдържащ само антоциани, защитават кардиомиоцитите (клетките изграждащи сърдечния мускул) от апоптоза (клетъчна смърт), която се предизвиква от свободните радикали, в следствие на оксидативен стрес.червена боровинка

Червената боровинка оказва отличен противовъзпалителен ефект, особено при инфекции на уринарния тракт. Съдържащите се в растението проантоцианини като катехин и епикатехин проявяват мощна антибактериална активност, както и имат способността да предотвратяват адхезията на E.coli за стените на пикочните пътища.

По принцип е прието, че именно плодовете на боровинката са с най-богато съдържание на полезни за човека съединения. Напоследък обаче известно внимание се отделя и на биологично-активните вещества, съдържащи се в листата на растението. Установено е, че се характеризират с високо съдържание на фенолни киселини като кафеена и хлорогенова киселина, които също проявяват антиоксидантен ефект. Установено е също така съдържание на флавоноиди като арбутин, рутин, хиперозид, които притежават изразена противовъзпалителна активност.

При проведено изследване е установено, че екстракт от листата на червена боровинка проявяват противовъзпалителна и невропротективна активност.

Защо да приемаме боровинка?

  • За всеобщ тонус на организма
  • За детоксикация
  • При анемия
  • При високо кръвно налягане
  • При бактериални инфекции
  • При настинки и грип, както и за тяхната превенция
  • Като превантивно средство срещу оксидативния стрес

Както плодовете, така и листата на боровинката съдържат изключително полезни за човешкото здраве вещества. Независимо под каква форма ще се приема растението, то неминуемо ще окаже терапевтичен ефект, както и ще набави на организма необходимите за нормалното му и пълноценно функциониране вещества. Поради високото съдържание на полезните съставки, много малко количество от растението е достатъчно, за да окаже необходимия благоприятен ефект!

Подобни публикации