Публикации

Златна пръчица – магическа билка срещу уринарни инфекции

златна пръчица

златна пръчицаЗлатната пръчица (Solidago virgaurea), наричана още – жълт енчец  или златовръх, е многогодишно тревисто растение от сем. Asteraceae (Сложноцветни).

Стъблото на растението достига до 1м височина, като в горната си част е разклонено. Среща се из скалисти и каменливи места, поляни и храсталаци из цяла България.

Златната пръчица е изключително приспособително и „пластично“ растение и може да оцелява и на неблагоприятни терени. Счита се, че след горски пожар например, появата на златна пръчица предизвестява и раждането на новата гора.

Според някои европейски предания и легенди, ако държиш златна пръчица в ръката си, ще намериш някакво скрито богатство. Според друго предание, ако около къщата израсне жълт енчец, цялото семейство ще е честито.

В етномедицината, златната пръчица се е прилагала главно като тоник за бъбреците. Използвала се е предимно при възпаление на пикочните пътища, причинител на което са предимно бактерии, което загатва, че растението вероятно има силно антибактериално действие. Поради благоприятния си ефект върху отделителната система, жълтият енчец се е прилагал и при камъни в бъбреците.

В Северна Америка, което е едно от родните места на билката, местното население дъвчело листа от жълт енчец за облекчаване на възпалено гърло и при зъбобол.

златна пръчица

Днес наистина е установено, че билката притежава ценни фармакологични ефекти. Действа като диуретично средство, стимулира секрецията на жлъчката, проявява прочистващо и противовъзпалително действие. Всички тези свойства правят растението много подходящо при възпаления на пикочните пътища и бъбреците. Подпомагайки отделянето на урина, не само прочиства пикочните пътища, но и предотвратява възникването на инфекции. Ефективно е и при нефрит и цистит.

Това от своя страна се дължи на богатото съдържание на флавоноиди, които са с доказана антоксидантна активност. Освен флавоноиди, в билката златна пръчица са установени още сапонини, полифеноли, тритерпени и етерично масло.

От флавоноидите преобладават хиперозид, който има изразена противовъзпалителна активност и рутин, който спомага за укрепването на стените на капилярите. Наличието на фенолни киселини, предимно розмаринова и хлорогенова, обуславя антиоксидантния и антибактериалния ефект на билката.

Установено е, че екстракти от златна пръчица проявяват още аналгетична, противогъбична и имуностимулираща активност. Извлек от билката проявява активност срещу  дрожди от род Candida, които често причиняват вагинални инфекции, което я прави подходяща за промивки при бяло течение.

В Българската народна медицина жълтият енчец се препоръчва още и за външна употреба, при трудно заздравяващи рани и циреи, като за целта се употребяват цветовете.

Използваемите части на растението са стръковете и цветовете, като е добре да се събират в периода на активна вегетация (през месец Юни), както и по време на активен цъфтеж (Август-Септември), тъй като е установено, че тогава съдържанието на флавоноиди и полифеноли е най-високо.

Подобни публикации