Публикации

Билки за щитовидна жлеза

билки за щитовидна жлеза

билки за щитовидна жлезаЕдин от най-важните органи, който участва в работата на цялото човешко тяло е щитовидната жлеза. Нарушенията в нейната функция засягат почти всички органи и системи в човешкото тяло, включително и най-основните – сърдечно-съдовата, нервната и репродуктивната.  Това от своя страна може да доведе до затлъстяване, нервно разстройство, депресия, колебания в кръвното налягане, нарушения в храносмилателната система, менструални проблеми  и много други неприятни последици. Често патологията е формирането на възли в жлезата.

Болестите на щитовидната жлеза протичат на фона на непроменена, понижена (хипотиреоидизъм) или повишена (хипертироидизъм, тиреотоксикоза) ендокринна функция. Има много причини за развитието на заболяването на щитовидната жлеза. Сред тях:

 – Генетични фактори

 – Инфекции и хронични заболявания

 – Йоден дефицит или излишък от йод в организма (поради недохранване и външни  – фактори)

 – Лоша екологична среда

 – Стрес и психични разстройства

 – Използване на лекарства

За да се предотврати недостига на йод в организма, е необходимо да се включат морски дарове, спанак, сливи, патладжан и други подобни в диетата. Профилактично периодично  трябва да се правят изследвания на нивата на хормоните на щитовидната жлеза, а при първите признаци на заболяване да се потърси незабавно консултация с лекар. Ранното откриване е ключово при лечението на заболяванията на щитовидната жлеза.

Днес, една от 15 жени, които посещават  лекар, имат проблеми с щитовидната жлеза. При мъжете ситуацията е малко по-добра – един от 40 мъже  страда от това заболяване. Ако имате нарушение на щитовидната жлеза и ви е предписано лечение, следвайте препоръките на лекарите, тъй като това е жизненоважно. Въпреки това, лекарствата често причиняват нежелани странични ефекти. Ето защо, билките могат да станат надеждни помощници при лечението на щитовидната жлеза в ранните етапи на заболяването.  Те могат да намалят скоростта на развитие на заболяването или напълно да го съкратят. Успехът на лечението обаче зависи от чувствителността на организма към подобен вид лечения.

Лечение на щитовидната жлеза с бял очиболец ( петопръстник)

Сравнително отскоро белият очиболец (петопръстник) се препоръчва като средство за борба с болестите на щитовидната жлеза (тиреотоксикоза, базедова болест, хиперплазия). Терапевтичната ефикасност на билката е клинично потвърдена. Изследванията показват, че екстрактите от корените и стъблото са практически нетоксични. Те стимулират централната нервна система и имат антибактериална активност.

Най-известното приложение на белия очиболец е за заболявания на щитовидната жлеза, придружени от тиреотоксикоза. Важно е да се нормализират нивата на хормоните на щитовидната жлеза, тъй като няма орган, който да изпълнява тази функция в тялото. Ако не се вземат мерки последиците са повишаване на кръвното  налягане, неравномерни удари на сърцето, нервите са обтегнати, повишена захар, наднормено тегло и т.н.). Всичко това може да се нормализира от белия очиболец, но  лечението е продължително. В зависимост от фазата на заболяването то може да продължи до 2-3 години.  Много хора  се противопоставят и са готови да се откажат от такова продължително лечение, без да обръщат внимание на факта, че много години са пили и ще продължат да вземат хормонални лекарства или просто са били оперирани и възлите отново нарастват.

Ето един начин за лечение: Раздробените корените се изсипват във водка в съотношение 1:10 (например, 50 г корен в 500 мл водка), поставят се на тъмно място в продължение на 3-4 седмици. Вземат се 20-30 капки с 2 чаши гореща вода 3 пъти на ден 15-20 минути преди хранене.  Процесът на лечение е 1 месец. След всеки месец се прави почивка за 7-10 дни. След 7-дневната почивка лечението продължава до пълното възстановяване на щитовидната жлеза. При напреднали форми на заболяването, съотношението е 100-200 грама корен на 500 мл водка. Не се препоръчва за деца.

През 2008 г. в резултат на дългогодишния труд на руски учени  на фармацевтичния пазар в Русия се появява „Еndonorm“- лекарствено средство, създадено въз основа на това уникално растение.

Ламинарията, наричана още „морско зеле“ е  източникът на органичен йод за щитовидната жлеза. За да си набавим необходимата дневната доза йод е необходимо 20гр сурови водорасли.

билки за щитовидна жлеза

Тироидната жлеза отделя хормони в кръвта. За тяхното образуване в достатъчни количества е необходим йод. За да функционира щитовидната жлеза й е необходими йод, а с липсата на йод  се отделят малко хормони и в резултат на това се развива заболяването  хипотиреоидизъм. Хипотиреоидизмът се появява особено често, когато има недостиг на йод в природата.

За да се компенсира недостигът на йод в организма, се използва йодирана сол, въпреки че това по никакъв начин не е най-добрият метод. Съединението йод в солта не е устойчиво. Той се разрушава във влажна атмосфера, при наличие на светлина и при повишена температура (по време на готвене). Много по-ефективно за тази цел е използването на йод, свързан с органични молекули. Тя е по-стабилна и много по-лесно да се смила от тялото. Този метод е много популярен, например в Англия и САЩ, където прахът от кафяви водорасли се добавя към хляба. „Морското зеле“ има в състава си голямо количество лесно смилаем йод (до 0,3% сухо тегло), лесно се абсорбира от човешкото тяло, нормализирайки функциите на щитовидната жлеза. Когато йодът е достатъчен, ензимите не се произвеждат и всичко, което е излишно, не се абсорбира в кръвта, а естествено напуска тялото. Оказва се, че човешкото тяло получава точно толкова йод, колкото има нужда и нищо не е излишно.

Японски учени изследвали антитуморните свойства на водораслите в продължение на няколко години и открили, че екстрактът от водорасли може да предотврати растежа на раковите клетки. В допълнение, морското зеле съдържа органичен йод.

Ламинарията не може да се използва от бременни жени, хора с диатеза, уртикария. Не е препоръчителен за деца.

Подобни публикации