Публикации

Чанка пиедра

чанка пиедра

чанка пиедраЧанка пиедра (индийско наименование – Бхумиамалаки, Phyllanthus niruri на латински) е многогодишно растение, което се среща в дивата природа почти навсякъде. За Phyllanthus niruri има повече от 60 имена.

Учените по света изследвайки антивирусните свойства на Чанка пиедра открили, че растителният екстракт е в състояние да лекува дори остри възпаления на черния дроб. Поради това е оправдано използването на този екстракт срещу хепатит А и В. Благодарение на антивирусните свойства днес учените извършват експерименти с растението и се надяват, че то може да бъде полезно за лечението на СПИН. Растителният екстракт е нетоксичен.

Билката расте в САЩ в Тексас, Пуерто Рико и Вирджинските острови, в Европа, Южна Америка и Азия, в тропическите гори на Амазонка и други тропически региони по целия свят, включително Бахамите, Южна Индия и Китай.

Чанка пиедра е много плодородно растение, което разпръсква семената си, когато узрее. Поради това лесно се разпространява като плевел. Достига височина от 30-40 см. Тя расте в изобилие в цялата Индия по време на дъждовния сезон на надморска височина 700 метра. Листата са малки елипсовидни и продълговати, а цветовете са белезникаво-зелени. Кората е гладка, светло-зелена, а плодовете са малки гладки капсули със семена.

Чанка пиедра привлича вниманието на фармацевтични компании през 80-те и 90-те години, когато те търсят лекарства срещу вирусни заболявания като хепатит В, С и ХИВ. По-късно, фармацевтични компании започват да се разработват нови лекарства с растението, защото не успяват  да изолират едно конкретно съединение, което може да се продаде с печалба ефективно.

Някои химикали, открити в Чанка пиедра и други сродни растения от вида Phyllanthus, не се намират в нито едно друго растение. Това са специфични флавоноиди, алкалоиди, лигнани, гликозиди, елагинини и фенилпропаноиди. Обикновени липиди, стероли и флавоноли също присъстват. Тези биоактивни вещества се намират в листата, стъблата и корените на растението. Химическият анализ показва, че листата съдържат химични съединения lignansniranthin, ниртреталин и filtetralin, семената съдържат рицинолеинова киселина, линолова киселина и линоленова киселина. Новият флавонов гликозид – физетин-4-О-глюкозид също е изолиран от растението.

В повече от 80 клинични и лабораторни изследвания е доказано, че Чанка пиедра има следните медицински предимства:

1) Релаксант на гладкия мускул, по-специално стомаха, уретера, пикочния мехур и матката, поради което е противопоказан при бременни жени;

2) Разтваря калциеви кристали, отговорни за образуването на камъни в бъбреците и предотвратява образуването на нови камъни;

3) Хепатопротектор – лекува и предпазва от увреждания черния дроб;

4) Антивирусен агент – има положителен ефект върху организма при ХИВ, хепатит B и C;

5) Аналгетик, демонстрира обезболяващ ефект, по-специално при бъбречна болка и следоперативна болка;

6) Хипохолестеролемичен агент – намалява нивото на (лошия) LDL холестерол и повишава нивото на (добър) HDL холестерол;

7) Хипогликемично средство – естествено понижава кръвната захар до нормално ниво;

8) Хипотензивни свойства – намалява кръвното налягане;

9) Антиспазматичен ефект – намалява спазмите на гладките мускули, особено тези, които са отговорни за бъбречната болка;

10) Антимутагенен ефект – инхибира растежа на някои видове ракови клетки, по-специално саркоми, карциноми и лимфоми;

11) Разтваря и елиминира камъните в жлъчката и предотвратяват образуването на нови жлъчни камъни;

12) Съдържа много антиоксиданти и фитонутриенти.чанка пиедра

Екстрактът от това растение предпазва черния дроб от алкохол и други токсини. Той инхибира транскрипцията на провъзпалителни цитокини (TNFa), продуцирани от купферни клетки. Хепатопротективния ефект се дължи на биоактивни съединения като лигнани, алкалоиди, терпеноиди и танини, особено fillantinu и gipofillantinu, kvertsetrinu, astragalin, галова киселина и киселина elaginovoy korilaginu. Някои учени обаче смятат, че растенията от вида Phyllanthus не могат да бъдат ефективни при лечението на хепатит В.

Проведени са 16 клинични проучвания (общо 1 326 пациенти), след което е заявено, че „няма убедителни доказателства, че Phyllanthus е от полза за пациентите с хронична чернодробна инфекция в сравнение с плацебо“. Но изследователите признават, че използването на растителни екстракти от рода Phyllanthus в комбинация с антивирусни лекарства дава най-добър резултат при лечението на хепатит В инфекция, отколкото само антивирус.

Действието на Чанка пиедра се сравнява с вече познатия и универсално прилаган силимарин – активния компонент на билката Бял трън.

Подобни публикации