Публикации

Гарциния камбоджа – край на прекомерния глад

гарциния

гарцинияГарциния Камбоджа расте във влажния, тропически климат на Югоизточна Азия, в Централна и Западна Африка. Плодовете на растението от древни времена са били използвани не само за готвене, но и за лечение на хормонални разстройства и заболявания на стомашно-чревния тракт.

Гарциния Камбоджа има тънка кора, плода има вертикални части, вкусът  е сладък, с леко приятна киселинност. Може да се яде плода и неговата кора, от която можете да приготвите концентриран екстракт, използван в Южна Индия и Тайланд като салатен дресинг, консервант за готвене на риба, агент, който подобрява храносмилането.

Индийските жени от много години консумират Гарциния като лекарство, което помага за изхвърляне на токсините от тялото. В края на 20-ти век тя придобива популярност в областта на диетологията като средство за загуба на тегло в западните страни. През 2010г. известният със своето предаване американец д-р Оз от телевизионните екрани казва, че с нея ще можете да се отървете от наднорменото тегло.

Основният, полезен компонент на плода е хидроксицитриновата киселина (НСА) и се извлича от кожата и като екстракт. Основната функция на НСА е да се намалят ензимите на цитраацелазата, която в организма отговаря за трансформирането на въглехидратите в мазнини. Ако индексът citryatlly е намален, тогава производството на мастни клетки се намалява. Процесът на съхранение на излишния холестерол се ускорява и излишната мазнина няма време да се депонира.

Гарциния помага да се борим с влечението към консумация на сладкиши и потиска апетита като цяло. Растителният екстракт блокира образуването на вещества, които дават на мозъка сигнал, че човекът е гладен. Хидроксицитриновата киселина понижава работния капацитет на лептиновия хормон, отговорен за чувството на глад (лептинът изпраща сигнали към мозъка, че трябва да приемем храна).

От друга страна, когато приемаме препарати с Гарциния подпомагаме произвеждането на хормона на спокойните и щастливи хора – серотонин. Това позволява  да се отпуснете и да не мислите постоянно за вредни храни и сладкиши. Колкото по-високо е нивото на серотонин в кръвната плазма, толкова по-малко и по-малко искате да ядете, увеличаването на теглото намалява и количеството енергийни запаси се увеличава. Тъй като клетките получават необходимата за живот храна, нормализираният ензим подобрява настроението и усещането за глад достига необходимия минимум.

Гарциния Камбоджа също е известна и със свойството да стимулира и ускорява метаболитните процеси.

гарциния

Така че, нека да изброим свойствата на Гарциния Камбоджа:

  • помага да намалим количеството храна;
  • помага да се откажат сладкишите;
  • помага бързо да изгаряме мазнините по време на упражнения;
  • инхибира образуването на мазнини;
  • намалява нивото на захарта и холестерола в кръвта;
  • помага за намаляване на апетита;
  • помага за повишаване на имунитета (с редовна употреба);
  • повишава метаболизма;
  • подобрява настроението и намалява желанието за неконтролируемо усвояване на храната под стрес, повишава нивото на серотонина в организма;
  • натрупва гликоген в черния дроб;
  • забавяне на превръщането на въглехидратите в мазнини;
  • увеличава количеството енергия в тялото;
  • предотвратява растежа и разпространението на ракови клетки, дължащи се на Xanthochymo компонента, съдържащ се в кожата на плода.
  • помага за борбата със стафилококовите бактерии (Staphylococcus aureus), както и блокира растежа на други вредни бактерии и гъби – Candida (гъбата, която причинява млечница), Cryptococcus (причинява възпаление на белите дробове).

Противопоказания:

Гарциния Камбоджа е противопоказна при бременни и кърмещи жени, хора с диабет, болест на Алцхаймер и други психични и неврологични заболявания. Използването на лекарството при исхемия и хипертония изисква специални грижи.