Публикации

Масло от малинови семена – за здрава и красива кожа

масло от малинови семена

масло от малинови семенаВсяка година производството на малини и продукти от тях се равнява на стотици хиляди тонове. При производството на малинов сок, който е много популярен в някои страни като Канада, семената на малината са отпаден продукт. Семената на растенията съдържат редица полезни и хранителни вещества и в последно време маслата от семена придобиват все по-голяма популярност.

Плодовете на малината се всеизвестни с богатото си съдържание на полезни за човешкото здраве съединения като антоциани, феноли и флавоноиди. Всички те придават на малината мощни антиоксидантни свойства. Семената на растението също не остават по-назад по отношение на съдържанието на полезни за човека съединения.

Маслото от малинови семена не е много популярен продукт, но последните изследвания показват, че е източник на ценни вещества с изключително благоприятно действие върху кожата.

В качеството си на растителен продукт, маслото от малинови семена се характеризира с високо съдържание на есенциални мастни киселини, особено линолова и линоленова киселина, както и високи нива на токоферол (витамин Е) и витамин А. Тази композиция от съединения прави маслото от малинови семена отлично средство за защита от вредните слънчеви лъчи. Каротеноидите (витамин А) изпълняват именно такава защитна функция както при растенията, така и при хората.

масло от малинови семена

Съдържанието на есенциални мастни киселини придава на маслото мека текстура, което благоприятства лесното му проникване както в повърхностните, така и в дълбоките слоеве на кожата. Освен това линоловата и линоленовата киселини спомагат за образуването на клетъчните мембрани и поддържането на тяхната здрава структура, овлажняват кожата и ѝ придават здравина, като същевременно предотвратяват загубата на вода.

Антиоксидантните вещества в маслото от малинови семена предпазват клетките на кожата от оксидативен стрес и подпомагат възстановяването на вече увредените клетки. Противовъзпалителните свойства на маслото го правят подходящо средство както за предотвратяване, така и за облекчаване симптомите на кожни възпаления като екземи, обриви и дерматити. Счита се, че противовъзпалителните му свойства превъзхождат тези на други, добре познати растителни продукти като масло от авокадо, масло от гроздови семена и др.

Поради високото съдържание на линолова киселина, маслото от малинови семена оказва благоприятен ефект върху кожа, склонна към акне. Причината за появата на акне е промяната в нивото на себума, поради ниското съдържание на линолова киселина. Прилагането на масло от малинови семена може мигновено да намали дефицита на линолова киселина, с което да ограничи разпространение на акне по кожата!