Публикации

Подуване на корема – кои билки ни помагат

подуване на корема

Босилек (Ocinum basilicum)

Босилекът действа спазмолитично, отстранява газовете от стомаха и червата,  облекчава при подуване, храносмилателни колики и стомашен дискомфорт.

Експериментално-фармакологичните изследвания показват, че спиртно-водния извлек от босилек действа спазмолитично върху чревната мускулатура. Установено е, че босилковото масло има успокояващо и противогърчово действие. Билката има добро противокашлично и бактерицидно действие срещу голям брой патогенни микроорганизми – стафилококи, коли, трифозни бактерии и други. Резултатите от клиничните изследвания показват добро действие на босилковото масло при остри гигнивомастити, като обезболяващо средство при повърхностни увреждания на меките тъкани на устата, като средство против гадене и повръщане. Спиртен извлек от босилек показва много добри резултати при болни със спастична чревна хипертония и запек.

Копър (Anethum graveolens)

Копърът притежава газогонно действие и стимулира храносмилането. Ефектът се дължи на етеричните масла в билката, които имат спазмолитична активност, потискат рефлекса на повръщане, стимулират храносмилането и млечната секреция. Копърът успокоява спазмите на гладката мускулатура на органите в коремната кухина. Подобрява храносмилането и апетита. Семената от копър засилват секрецията на стомашните жлези и подстомашната жлеза, увеличават отделянето на жлъчка и отстраняват отоците на червата.

Кориандър (Coriandrum sativum)

Подправката – кориандър се предполага, че първоначално произхожда от Средна Азия и Южна Европа, но е познат от хилядолетия и в Азия и Ориента. Среща се в диво състояние в Египет и Судан. Той се споменава в древни санскритски писмени източници, доказващи употребата му като подправка преди повече от 5000 години.

Билката се използва при чернодробни, жлъчни и стомашночревни заболявания, стимулира храносмилането, възбужда апетита, притежава газогонно и жлъчкогонно действие. Плодовете и етеричното масло на кориандъра стимулират отделянето на секреция в стомаха, червата, жлъчката и белите дробове.резене

Резене (Foeniculum vulgare)

Освен като муколитично средство (за втечняване на бронхиалния секрет) билката се прилага и като слаб деуретик, а локално за антисептична обработка на устната лигавица, поради това, че етеричното масло притежава противомикробно действие.

4elebitka_2

Резенето също така предизвиква възбуждане на рецепторите в устната лигавица и рефлекторно засилва секреторната функция на стомаха, червата и бронхите.

Полска челебитка или Черен кимион (Nigella sativa)

Установено е, че семената на челебитката потискат развитието на Грам-положителни и Грам-отрицателни бактерии. Изолираният от семената тимохинон притежава холеретично действие, а нигелонът действа спазмолитично.

Като карминативно действащи семената на челебиката се прилагат с успех при метеоризъм. В народната медицина са известни като противоглистно средство и лек срещу жълтеница. По своите антибактериални свойства, черния кимион превъзхожда редица съвременни антибиотици, но за разлика от тях, той не вреди на организма. Ефективен е дори срещу бактерии, които има силна резистентност към лекарства като холерата например.