Публикации

Прилича ли ви на това, което лекува – хемороиди

хемороиди

хемороидиСлонски ямс (Amorphophallus campanulatus) е грудково растение, което е широко разпространено в тропическата част на света: Южна Азия, Магадаскар, Малазайският архипелаг и северните части на Австралия. Изключително популярен е в Индия, където се използва за храна и участва в много кулинарни и здравословни рецепти. Растението на английски се нарича Elephant Foot Yams, което в превод означава грудка Слонски крак.

Слонския ямс е важна част на много аюрведични лекарства. Активните фито съставки на билката са – кварцетин, рутин, ситостерол, галиеви киселини и др.

Грудката на Слонския ямс подобрява храносмилането, възбужда апетита, стимулира естественото движение на червата и има газогонно действие. Използва се за превенция и лечение на редица стомашни неразположения и свързани с тях заболявания като: повръщане, хемороиди, метеоризъм (подуване на стомаха), киселини, колики, запек, анорексия и др. В етно-медицинските практики най-често билката се прилага при хемороиди и запек.

Слонски ямс е с много добър хранителен профил.

Енергийната стойност е около 330KJ/100g. Като основна част от калориите се осигуряват от въглехидратите, които са 18-24%, останалите съставки са вода – от 72 до 79%, от 1,6 до 5% са протеините, 0,8% са фибрите, а мазнините са само 0,2-0,4%. Основните минирали са калий, фосфор и магнезий, но също така могат да се открият и следи от цинк, мед и селен. Съдържанието на калций е 50-56mg/100g. Богато е също на Омега-3, както и на витамините А, С и В6.

Здравословните качества на грудката на слонски ямс.

Растението Слонски ямс е широко разпространен в Индия и са направени много медицински и научни изследвания  за здравословните  качества на растението. А те са:

Намаляване на теглото. Грудката на Слонски ямс е богата на Омега-3, което подобрява добрия и намалява лошия холестерол, а това от своя страна води до редуциране на теглото. Количеството на мазнините е изключително ниско, така че хора, които искат да намалят своето тегло може да го включат в своята диета.

Подобрява храносмилането. Както споменахме вече слонския ямс е богат на минерали и фибри, което подпомага правилното функциониране на храносмилателната система. Подобрява перисталтиката на червата и допринася за облекчаване на  подуването на корема. Има лек лаксативен ефект, което облекчава и намалява болките при хемороиди.

Подобрява сърдечната дейност. Консумирането на Слонски ямс намалява лошия холестерол и помага за увеличаване на производството на червени кръвни телца, което от своя страна подпомага сърдечната дейност. Също така Слонския ямс има охлаждащ ефект, което за горещите тропически ширини има благоприятно влияние и подобрява хипертонично състояние. А неговото антикоагулантно свойство пречи на възникването на съсиреци в кръвта.

Подходящ за хора с диабет, защото има нисък гликемичен индекс и може да се консумира от диабетици.

Облекчава симптомите на предменструален синдром. Затова и понякога го наричат „храна на жените”. Грудката на слонски ямс е източник на витаминните от групата на В-комплекс, което увеличава нивото на хормона естроген, а това облекчава симптоматиката на пременструалния синдром.

Други качества и приложения на слонския ямс:

хемороиди

  • За лечение на хемороиди. Използва се сок от корените, грудката и листата за пиене. За да се избегне острия вкус трябва добре да се измие и свари предварително. Също така може да се използват и сушени парчета от грудка.
  • Болкоуспокояващо и аналгетично действие.
  • Повишава имунитета.
  • Мощен оксидант, който забавя стареенето.
  • Антихелминтно действие
  • Антидепресивно действие. Има и лек седативен ефект.
  • Подобрява състояние при ревматизъм, намалява болките в ставите и мускулите.
  • Антибактериално действие към широк спектър бактерии.

Нещо любопитно, което трябва да знаете за растението Слонски ямс.

Грудката трябва да се измие и да се сготви много добре, защото иначе ще имате усещането, че в гърлото ви са се забили стотици трънчета. Това се дължи на голямото съдържание на кристали на калциев оксилат.

Знаете ли, че по време на цъфтежа от цвета се разнася отвратителна миризма на разлагаща се трупна маса, и цветето отлага и топлина, която привлича насекомите, които да опрашат цвета.

Подобни публикации