Публикации

Месуа – ефективна съставка за лечение на хемороиди

месуа

месуаМесуа (Mesua ferrea) е вид вечнозелено дърво от семейство Clusiaceae. Родината му е остров Шри Ланка. Височината на дървото може да достигне 30 м, а диаметърът на стеблото му  в основата – 2 м. Има твърда и много тежка кора. Плътността й е около 1,12 гр./cm. Наричат го още „желязното дърво“  Листата са месести,  продълговати. Те са кадифени на допир и на външен вид. Тяхната дължина варира от 8 до 15 см. Младите листа имат различни цветове, могат да бъдат жълти, розови или червеникави.   Има ароматни  бели цветове с размер от 5 до 7 см в диаметър, в центъра са с много жълти тичинки.  Плодовете на дървото имат черупка. Според формата, цвета, размера, плътността, вкуса и черупката, плодовете на Месуа напомнят на тези на кестените.  Смолата съдържа отровни вещества, но другите части на дървото се използват успешно в медицината. В химичния състав влизат  етерични масла, Mensuol, Silosterol, мастни киселини, Cyclohaxodine, месунова киселина, а- и ß Амирин

Месуа цъфти през сухия период –  януари-февруари и юли-август. През влажния период (март, септември, октомври) листата се развиват интензивно. Дървото живее до 200 години.

Желязното дърво е националното дърво на Шри Ланка. Има Национален парк с железни дървета, чиято площ е 96 хектара. Той е създаден през 8-ти век по времето на крал Даппул IV. Днешните дървета са издънки на дървета, засадени в онези времена.

Месуа най-често се използва при нарушения на кръвосъсирването. Ефективен е като съставка за лечение на хемороиди, като намалява отока и свива хемороидите, спира болката и кървенето. Свежите цветя от това дърво се използват за лечение при кървене. Помага и при прекомерно кървене по време на менструация; действа като афродизиак и като хемостатик; действа върху кръвоносните капиляри, като  контролира прекомерното кървене. В Индия се прави напитка от растението, която се дава на родилката след раждането за спиране на кървенето.

Различни части от Месуа  се използват за лечение на различни заболявания. Цветовете му имат стягащи тъканите, противовъзпалителни и храносмилателни свойства. Те са полезни при кашлица, кървене и при кръвоизливи от матката. Маслото, получено от дръжките на цветовете има антибактериално и противогъбично свойство.

Дървото Месуа не трябва да се използва при бременност защото може да предизвика аборт!

месуа

Терапевтичните свойства на Месуа дават положителни резултати в следните случаи:

При простуда листата се нагряват и се нанасят върху областта на гръдния кош.

При тежки настинки листата се нанася върху главата.

Зрели и неузрели плодове се дават за стомашни проблеми.

Дървото е нетоксично растение. Неговите узрели плодове, цветя и листа са годни за консумация. В Тайланд цветята се консумират, използват се за пълнене на възглавници, боядисване и при много козметични продукти.

Изсушените цветя се използват за лечение на проказа.

Цветът се използва и за лечение на импотентност при мъжете.

Маслата от семена се прилагат за лечение на болки в ставите, ревматизъм, рани.

Месуа се използва в козметиката благодарение на антисептичните и антибактериалните си свойства. Ефективно третира кожни заболявания – абсцеси, обрив, акне, има избелващи свойства.

Подобни публикации