Публикации

Разреждане на кръвта с помощта на билки

разреждане на кръвта

разреждане на кръвтаСъставът на кръвта е плазма и различни клетки, което и дава плътност. В тези случаи, когато броят на клетките започва да надвишава обема на плазмата, вискозитетът на кръвта се увеличава. Само по себе си, това условие не е патология, но може да причини много заболявания. Ето защо, специалистите предписват лекарства, които разреждат кръвта, а също така препоръчват използването на продукти и лечебни растения, които изпълняват същите функции.

При увеличена плътност на кръвния поток, движението му през съдовете е трудно. Съответно, сърцето трябва да изразходва повече усилия за движение – циркулацията е нарушена, откъдето идва и  недостига на кислород в тъканите и органите, хранителен дефицит.  Започват да се наблюдават  множество проблеми:

  • Варикозата се развива с висок риск от образуване на кръвни съсиреци.
  • Възможни форми на атеросклероза, инфаркт, артериална хипертония, емболия и други патологии.
  • Човешкият мозък също се нуждае от приток на кръвни клетки. Ако циркулацията е нарушена, човек чувства повишена умора, обща слабост, намаление на работоспособността и влошаване на паметта.

Защо има сгъстяване на кръвта?

Има много причини, но най-честият и съвсем естествен фактор е възрастовата категория. Колкото по-възрастен е човекът, толкова по-голяма е вероятността да се увеличи плътността на веществото. Също така отрицателното въздействие може да има:

  • Прекомерно използване на въглехидрати, захар.разреждане на кръвта
  • Липса на витамини, минерали, необходими за производството на ензими, хормони.
  • Патологиите на панкреаса, при които производството на ензими е твърде ниско.
  • Високо ниво на хемоглобин, еритроцити, тромбоцити.
  • Нарушена функционалност на черния дроб;
  • Висока коагулация на кръвта.

При недостатъчен прием на вода тялото се дехидратира, а оттам и плътността на кръвния поток се увеличава. Същият ефект може да се наблюдава и при диария или повръщане, когато течността, загубена от тялото, не се допълва в необходимия обем.

Често използване на продукти, които увеличават вискозитета – алкохол, картофи, захар, мазнини и пушени продукти, сладки десерти, сода.

Възниква въпросът – какво трябва да се прави, когато имаме проблем с кръвосъсирването? Лекарите препоръчват приемането на лекарства, преразглеждането на менюто и използването на рецепти от традиционната медицина.

Храна – какво да ядем?

Кръвта може да се разрежда с:

  • Неподсладен и не силен зелен чай.
  • Полезно и вкусно средство е портокаловият сок, тъй като е източник на витамин С. На ден трябва да изпиете 200 ml от напитката.
  • Препоръчва се да се пие сок от червена боровинка. Можете да си приготвите чай от червена боровинка –  залейте с чаша вряла вода  две големи лъжици плодове. За един ден може да се пие до 250 ml.
  • Въведете в ежедневното меню кисело мляко.
  • Консумирайте цитрусови плодове, кайсии, малини, череши, боровинки и др.
  • Менюто Ви трябва да съдържа растително масло, за предпочитане е лененото масло.
  • Зеленчукови супи, пресни зеленчуци като домати, боровинки, краставици и тиквички, чесън насърчават разреждането.
  • Пшенични кълнове – една голяма лъжица дневно е препоръчително количество, което може да добавите например към салата.
  • Препоръчва се използването на пресен джинджифил, канела, мента, мащерка, сладък и лют червен пипер.

Противопоказания при употреба на билки:

Има много народни рецепти, но преди да разгледаме билките за разреждане на кръвта, ще обсъдим някои правила. Колкото и да изглежда рецептата безопасна, използването на лечебни растения трябва първо да бъде обсъдено с лекуващия лекар.

Рецептите от народната медицина се препоръчват да се използват на фона на приемането на традиционни фармацевтични препарати за подобряване на ефекта от терапията.

Лечебните растения ефективно премахват негативните симптоми, но несъобразяването с пропорции, наличието на съпътстващи заболявания, могат да превърнат рецептата от уж сигурните билки в много рискована процедура.

За жените, които са бременни и кърмят, използването на фитотерапия за втечняване на кръвта е напълно противопоказано!

разреждане на кръвта

Строго забранено е самостоятелно да се използва билково лекарство за разреждане на кръв при сърдечно-съдови патологии, особено за заместване на лекарствата с билкови лекарства!

Билкови рецепти за разреждане на кръвта:

Един ефективен начин е Гинко билобата – оказва ефект при лечение на разширени вени, тромбофлебит, съдова дистония. За получаване на инфузията за лечение се вземат листата на растението в количество от 50 грама, заливат се с 500мл. водка (ракия) и престоява в продължение на 14 дни. След това три пъти на ден се приема преди хранене по една малка лъжица от тинктурата. Продължителността на лечението е 30 дни, а след това е необходима седемдневна почивка, след което се повтаря курса.

Друга ефективна билка, разреждаща кръвта е червената детелина. За да приготвите инфузията в термос поставете голяма лъжица от изсушената билка.  Тя трябва да се залее с 500 ml вряща вода и да престои за 2 часа, след това се филтрира и пие 60 ml три пъти на ден. Продължителността на лечението е един месец.

Кората на бялата върба е източник на естествен аспирин. Известно е, че ацетилсалициловата киселина, която съставлява лекарството притежава свойството да разрежда кръвта. За да приготвите отвара вземете голяма лъжица кора и я изсипете в  250 ml вряща вода, оставете да ври още 10 минути, след което я отместете и оставете в продължение на 60 минути.  Филтрирайте отварата и прибавете още вряща вода до първоначалния обем (250ml). Приема се преди хранене три пъти дневно по две големи лъжици. Продължителността на лечението е 10 дни.

Подобни публикации