Публикации

За билките и кухнята

билки

билкиКакво ли би била храната без добре познатия ни вкус на подправки? Чубрица, мащерка, розмарин, риган…всички те са добре познати билки или по-често известни в кухнята като „подправки“ с изразени вкусови качества. Дали обаче тяхната употреба е свързана само с придаването на специфичен вкус на храната и какво още получаваме ние, употребявайки ги в различни ястия?

Ето и най-често употребяваните и едни и от най-полезните билки в кухнята:

Розмарин

Изключително ароматна билка, която е източник на редица полезни фитонутриенти, антиоксиданти и етерични масла. Връхните листа на растението са изключително богати на фенолни киселини – предимно розмаринова киселина, която е известна с антиоксидантните си свойства. Етеричното масло съдържа цинеол, камфен, борнеол, α-пинен, които проявяват противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Розмаринът е богат на витамини, особено на витамини от В-комплекса – фолиева киселина, пантотенова киселина, рибофлавин, както и витамин А. Счита се, че няколко листенца розмарин са достатъчни за набавяне на дневната доза витамин А, необходима за поддържане на здрава кожа. Също така растението е богат източник на витамин С и желязо.

При употреба в кулинарията, свежите или сухи листа на розмарина се добавят непосредствено преди ястието да е готово, за да се запази максимално етеричното масло.

Въпреки полезните си свойства, употребата на розмарин не се препоръчва на бременни жени!

билки

Чубрица

Може да се каже, че чубрицата е една от най-българските подправки и почти няма ястие от българската традиционна кухня, което да не се подправя с чубрица.

Има два вида чубрица – зимна и пролетна, като разликата между тях е, че зимната има по-изразен и силен аромат, което вероятно се дължи на акумулирането на по-голямо количество етерично масло.

Макар и да е близка с розмарина и мащерката, чубрицата се отличава по химичен състав. Богата е на етерично масло, съдържащо предимно карвакрол и тимол, които притежават изразена противогъбична и антибактериална активност. Растението проявява и болкоуспокояващ ефект при главоболие и ревматизъм. Чубрицата е богата и на минерални елементи като манган, желязо и цинк. Установено е, че екстракти от чубрица имат антидиабетичен ефект, а етеричното масло намалява нивото на холестерол.

Босилек

Наричат го „краля на билките“, което вероятно не е случайно. Освен, че е много богат на минерални елементи като калций, желязо, манган, съдържа и витамини като витамин К, витамин С и витамин А. Установено е, че босилекът е мощно противовъзпалително свойство, което се дължи на основния компонент на етеричното масло – Е-кариофилен, което намалява болката при артритни състояния. Други компоненти на етеричното масло като евгенол и лимонен проявят антибактериален ефект. Счита се, че босилекът е ефективен при диабет, защитава черния дроб, поддържа здрав храносмилателен тракт и др.

Свежи или сухи билки?

До голяма степен е въпрос на предпочитание и възможност. По принцип сухите билки са по-силни на аромат и съставките са по-концентрирани. Счита се, че изсушените билки съдържат по-големи количества от полезните си компоненти, което се дължи на изпаряването на съдържащата се в растението вода. Начинът на съхранение на билките също е от съществено значение за запазване на полезните им съединения.