Публикации

Кафето – полезно или вредно?

кафето

кафетоКакво би било едно ранно работно утро без чаша ароматно горещо кафе? Безспорно кафето е една от най-популярните напитки в света, консумирането на които се равнява на милиони чаши дневно. Според статистиката, най-интензивна е консумацията на кафе в скандинавските страни, най-вече във Финландия.

Произходът и първите исторически данни за кафето датират от 10-ти век, като се счита, че родината на кафето е Етиопия. Първата употреба на кафе, под формата на напитка датира от 15-ти век в Йемен и през 16-ти век, живителната течност бързо се разпространила в Средния Изток, Балканите и Европа.

Днес консумацията на кафе постоянно нараства, а с това и проучванията около ефектите на напитката върху човешкото състояние и здраве. Тази тема продължава да бъде актуална за науката и медицината, тъй като е трудно да се определи продължителния ефект на кафето върху човешкия организъм. Това е така, защото все още не е ясно дали редовната употреба развива резистентност към острите ефекти на кофеина, както и факта, че освен кофеин, кафето съдържа стотици други биологично-активни вещества, ефектите на много от които не са напълно изяснени.

Съществуват различни видове сортове кафени растения, най-известният от които е Coffea arabica. За получаване на стимулиращата течност се използват зърната на растението, които се характеризират с богат и разнообразен състав на биологично-активни вещества. Безспорно напитката е известна с кофеина и неговият възбуждащ ефект, но какво друго от кафените зърна попада в чашата кафе?

Кафето е богат източник на фенолни съединения и фенолни киселини като хлорогенова, ванилова, кафеена, ферулова и протокатехинова киселина, които присъстват в почти всички сортове кафе. В изпечените зърна е установено наличието на други фенолни съединения като кварцетин, кемферол и други, които се получават в резултат на термичното разпадане на някои фенолни киселини. Подобен химичен състав на кафето му придава полезни ефекти – а именно висока антиоксидантна активност. Освен това в кафето са установени и съединения като иридоидни гликозиди, антрахинони и танини, които също се характеризират с определени фармакологични ефекти.

Какво представлява кофеинът?

По своята химична природа кофеинът е алкалоид и съдържанието му в кафените зърна зависи от сорта на растението. Популярността на кафето като напитка, се дължи именно на стимулиращите ефекти на кофеина, който е най-употребяваното психоактивно вещество, което същевременно придава на кафето противоречива природа.

кафето

Основните опасения, с които е свързана употребата на кафе е повишаване на кръвното налягане, развиване на зависимост към кофеина и увеличаване нивата на кръвна захар и холестерол. Всички тези ефекти, са и предпоставка за увеличаване риска от сърдечно-съдови заболявания, както и риска от сърдечен удар.

Консумацията на кафе обаче има и редица благоприятни ефекти върху човешкото здраве. Установено е, че консумацията на кафе в 40-те и 50-те години намалява до 70% риска от Алцхаймер и деменция при достигане на 70-годишна възраст. В едно проучване във Финландия е установено, че активната консумация на кафе намалява значително състоянията на депресия и вероятно не е случайно, че именно северните европейски страни са първенци в консумацията на кафе.

Като богат източник на антиоксиданти и микронутриенти, кафето оказва превантивен ефект срещу някои заболявания, свързани с появата на оксидативен стрес, както и допринася за всеобщото благосъстояние на организма. Доказателство за това са някои проучвания, проведени в световен мащаб, според които активната консумация на кофеиново и безкофеиново кафе намалява риска от диабет тип 2. Това обаче не изключва факта, че кофеинът действително увеличава в краткосрочен план кръвната захар. Затова някои специалисти съветват периодичната консумация на безкофеиново кафе, с което се избягва ефекта на кофеина.

Полезно или вредно е кафето?

При всеки човек консумацията на кафе се отразява по различен начин и зависи от редица фактори – основният от които е наличието на определено нездравословно състояние. Както обаче често се случва с природните продукти – дозата прави отровата и кафето далеч не е изключение.