Публикации

Горчив пъпеш – тайната на здравословното отслабване

горчив пъпешГорчивият пъпеш (Momordica Charantia) съдържа множество витамини и минерали, което го прави изключително полезен за организма. В състава си той включва витамини (А, С, Е, В1, В2, В3 и В9) и минерали (калий, калций, цинк, магнезий, фосфор и желязо), които съдействат за здравословния тонус и подпомагат метаболизма.

Горчивият пъпеш се състои от три различни групи съставки – чарантин, инсулиноподобни полипептиди и алкалоиди, които са хипогликемични молекули. Те имат способността по естествен начин да понижават нивото на кръвната захар и да потискат апетита.

Екстрактът от Горчив пъпеш увеличава активността на AMPK ензим (аденозин монофосфат киназа). Този ензим отговаря за регулацията на метаболизма в тялото. В следствие на  неговото действие, тялото претърпява недостиг на глюкоза, а организмът използва натрупаните мазнини вместо енергия. Продължителното използване на тези мазнини заменя енергията и в крайна сметка води до загуба на килограми.

Опитни плъхове, третирани с екстракт от горчив пъпеш, показват значително понижаване нивата на мастната тъкан в кръвта. Зачетено е значително намаляване на холестерола и триглицеридите.

Горчивият пъпеш намалява значително количеството аполипопротеин В и намалява образуването на аполипопротеин С, които са известни като „лош“ холестерол. От друга страна, горчивият пъпеш увеличава образуването на аполипопротеин А-1, който е основен компонент на „добрия“ холестерол.

С проведени лабораторни изследвания в САЩ, Сакраменто, е доказан безспорния ефект на горчивия пъпеш по отношение на потискане на апетита и изгаряне на мазнините, водещо до здравословно и контролирано отслабване. Билката способства за ускорено храносмилане и подобрява метаболизма, което води до редукция на теглото.

Горчивия пъпеш съдейства на въглехидратите бързо да се преобразуват в енергия вътре в клетките и препятства тяхното натрупване. Едновременно с това, активира блокирането на простите въглехидрати, които са причина за мастните отлагания, предотвратявайки превръщането им в мазнини.

Употребата му спомага за бързото извеждане на излишната мазнина от организма, което го прави препоръчително средство при затлъстяване и при нарушена обмяна на веществата. Премахва мазнините от областта на кръста, корема, задните части и краката. Може успешно да се включи към хранителен режим, диета или при спортни натоварвания.

Momordica CharantiaФолиевата киселина, която е част от състава на горчивия пъпеш е необходима предпоставка за създаване на нови клетки и поддържането им в здравословно състояние.

Няма диуретичен ефект и не се създава дискомфорт при употребата му.

За да се избегне горчивия вкус, се използва под формата на тинктура или таблетки.

Възможни странични ефекти и взаимодействия от употребата на Горчив пъпеш

  • Не е препоръчителна употребата му от бременни жени, тъй като това може да доведе до преждевременно раждане или аборт.
  • Поради хипогликемичните ефекти на горчивия пъпеш, хората с диабет, които приемат лекарства за понижаване нивата на кръвната си захар, могат да свалят нивото й прекалено ниско след поглъщане на Горчив пъпеш.
  • Хора, страдащи от фавизъм (хемолитична анемия) трябва да се консултират с лекар преди да употребяват Горчив пъпеш.

Любопитно: Плодовете на Горчивия пъпеш се използват от векове в турската народна медицина, заради своя инхибиращ ефект върху глада.

Подобни публикации