Публикации

Аюрведа рецепти при хемороиди

хемороиди

 

хемороидиНаличието на хемороиди е състояние, при което вените от вътрешната или външната страна на ануса или долната част на ректума се възпаляват или надуват. Симптомите включват болезненост или раздразнение при преминаване на изпражненията, причина за което е оказването на натиск върху засегнатата  зона. Понякога описаните неразположения може да са съпроводени и с кървене, което изисква по-специално отношение към проблема. В тази статия ще представим няколко домашни аюрведа рецепти за тези, които търсят трайно облекчение и лечение на това заболяване.

Пийте Трифала вечер преди лягане в комбинация с гореща вода. Ако хемороидите са съпроводени със запек може да вземате по 2-3 таблетки на прием.

Пиенето на изцеден сок от репички е основен лек за хемороиди. Започнете с ¼ чаена чаша и постепенно увеличете количеството до ½ чаена чаша, два пъти дневно.

Накиснете 3-4 изсушени смокини във 300-400 мл. вода и ги оставете да престоят една нощ. На следващия ден консумирайте на два пъти плодовете заедно с водата.

Рициновото масло намалява размера на хемороидите и редуцира болката. Добавяйте 3 мл. рициново масло в чаша прясно мляко и изпивайте преди лягане всяка вечер. Може също така да използвате маслото за външно приложение – като намазвате възпалените участъци. Не случайно рициновото масло се използва срещу стрии, тъй като възвръща еластичността на кожата. Това го прави особено подходящо именно за стягане отпуснатите тъкани в областта на сфинктера.

хемороиди

Арсохилс – при хемороиди

Добавете малко сок от Горчив пъпеш (Карела) към една чаша суроватка и пийте всяка сутрин на гладно. По нашите географски ширини трудно ще се сдобиете с това растение в пресен вид и за това може да го замените с екстракт под формата на капсули.

Сварете кората на един нар във вода. Прецедете и изпийте водата на два пъти през деня.

За да намалите болката от хемороидите – пийте суроватка, към която прибавете по една щипка – каменна сол, джинджифил на прах и млян черен пипер.

Ако хемороидите кървят – натрошете една чаена лъжица семе от синап, добавете го към ½ чаена чаша козе мляко и подсладете с малко захар. Изпийте готовата смес сутрин на празен стомах.

Пригответе смес от прясно изцеден сок от следните растения по 50мл от всяко – морков, листа от ряпа и спанак. Изпийте го на 2-3 пъти през деня.

Куркумата притежава антисептични и общоукрепващи свойства и затова се препоръчва да се приема сутрин по една чаена лъжичка.

Кокосовото масло значително облекчава паренето и сърбежа в засегнатите участъци и се препоръчва за външно приложение. Нанесете малко количество и масажирайте без натиск.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Подобни публикации